20.9 C
Craiova
miercuri, 16 iulie, 2025
Știri de ultima orăSanatateCum să ne protejăm de frig

Cum să ne protejăm de frig

Dacă pe timpul verii sănătatea ne este ameninţată de temperaturile ridicate, frigul şi gerul din anotimpul rece ne afectează în aceeaşi măsură organismul.

 

Răceala (guturaiul) şi virozele (dintre care gripa este cea mai gravă) sunt cele mai frecvente afecţiuni care apar odată cu instalarea temperaturilor scăzute.

Frigul afectează în primul rând pielea. Pe lângă faptul că frigul acţionează în mod direct asupra tegumentelor, iarna, soarele este la fel de periculos. Acest lucru este cauzat de faptul că zăpada reflectă aproape 90% din razele solare, de patru-cinci ori mai mult decât apa. De aceea, riscul de a face arsuri solare este mai crescut iarna decât vara. Aşadar, dacă mergeţi la munte sau la schi, este bine să utilizaţi o cremă protectoare contra razelor solare, cât mai des, chiar şi de patru-cinci ori pe zi şi nu uitaţi să o aplicaţi pe urechi şi pe gât.

Reflexia luminii pe stratul de zăpadă poate afecta ochii. Pentru menajarea globilor oculari, este bine să folosiţi ochelari cu lentile de sticlă şi cu protecţie laterală pentru lumina puternică. Aceşti ochelari sunt necesari pentru că 20% din razele solare trec prin lentile.

O mare greşeală a tinerelor fete este modul sumar de a se îmbrăca iarna. O haină sau o bluză prea scurte, spatele şi abdomenul gol ori mersul cu picioarele goale pe gresie pot provoca în timp inflamaţii în zona pelviană şi grave probleme medicale secundare. Aşadar, fetelor, soluţia este să puneţi pe locul al doilea look-ul şi să vă îmbrăcaţi bine dacă vreţi să fiţi sănătoase.

 

Sfaturi

 

Efectele frigului asupra sângelui şi articulaţiilor sunt multiple. Se ştie că frigul determină constricţia vaselor de sânge periferice de la nivelul feţei, mâinilor şi picioarelor. Iată în continuare câteva măsuri:

1. Adoptarea unei alimentaţii potrivite. Prima regulă este să reducem consumul de grăsimi pentru că aduc sângele dinspre extremităţi (care deja sunt insuficient vascularizate) spre stomac şi intestin (locul unde se face digestia grăsimilor). Mâncaţi, în schimb, peşte gras (macrou, crap, somn, somon, chefal), care fluidizează sângele.

2. Exerciţiile de respiraţie, aerobice, îmbunătăţesc funcţionarea plămânilor şi oxigenează mai bine sângele, ajutând astfel respiraţia.

3. Seara, după o zi de muncă şi o repriză de exerciţii de respiraţie, băgaţi picioarele în apă fierbinte, în care adăugaţi plante care stimulează circulaţia: cimbru, măghiran, ghimbir.

4. Gingko biloba, muştarul, usturoiul fac parte din categoria produselor naturale care îmbunătăţesc circulaţia, cresc imunitatea naturală a organismului şi se recomandă a fi consumate în anotimpul friguros.

5. Ceaiul relaxant (cum ar fi de păducel) dilată vasele de sânge, acţionând astfel împotriva efectelor frigului şi stimulând circulaţia, mai ales pe cea periferică, de la extremităţi: faţă, mâini, picioare…

6. Frigul şi umezeala sunt factori favorizanţi care readuc în această perioadă în prim-plan durerile reumatismale şi disconfortul resimţit la nivelul articulaţiilor şi oaselor. Cel mai frecvent, iarna se agravează reumatismul, artroza (la nivelul articulaţiilor vor apărea dureri matinale agravate la efort, umiditate şi frig, însoţite de rigiditatea articulaţiei cu limitarea mişcărilor) şi spondiloza, o formă de reumatism degenerativ produsă de uzura discurilor intervertebrale.

7. Dacă ne referim la grupa de vârstă a persoanelor peste 70 de ani, cam 70% sunt purtătoare de artroze, ceea ce ne face să înţelegem de ce în anotimpul rece putem avea probleme cauzate de durerile reumatismale. Pentru a reduce durerile, se recomandă persoanelor suferinde să evite în primul rând expunerea la frig dimineaţa şi seara. Repausul fizic al articulaţiei dureroase constituie o modalitate de combatere a durerii, dar şi de a opri sau încetini procesul de degradare a articulaţiei.

8. Persoanelor cu surplus ponderal sau obeze li se recomandă un regim hipocaloric şi cu foarte puţină sare, căldură locală umedă sau uscată, împachetări cu parafină, masajul după aplicaţii calde, exerciţiile fizice izometrice şi curele balneare în staţiunile cu profil de reumatologie.

9. Îmbrăcămintea şi încălţămintea trebuie să fie adecvate sezonului şi confecţionate de preferat din materiale naturale, în culori mai închise, care menţin căldura.

Material realizat în colaborare cu dr. Mariana Păsărescu, Biroul de Promovare a Sănătăţii, Autoritatea de Sănătate Publică Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS