14.7 C
Craiova
marți, 13 mai, 2025
Știri de ultima orăSanatateInterpretarea testului Papanicolau

Interpretarea testului Papanicolau

Un test Papanicolau pozitiv nu arată de cele mai multe ori un cancer de col uterin, ci o anomalie a celulelor, care poate fi vindecată printr-un tratament adecvat.

 

Cancerul de col uterin este determinat de virusul Papilloma Uman (HPV). Acest virus duce la apariţia de celule anormale la nivelul colului uterin, care se pot dezvolta, generând cancerul. Acest proces durează în general câţiva ani şi nu provoacă simptome decât într-un stadiu avansat.

Testul Papanicolau este singura metodă de depistare a celulelor anormale în stadii incipiente, înainte de a se transforma malign, când pot fi îndepărtate uşor. Testul este recomandat o dată la doi ani, iar după 30 de ani, anual.

Rezultat anormal al testului Papanicolau

 

Ce trebuie să faceţi dacă rezultatul testului Papanicolau este anormal? Iată recomandările Asociaţiei Europene pentru Cancerul de Col Uterin.

Un rezultat anormal arată că există o anomalie a celulor la nivelul colului uterin care a fost depistată prin testul Papanicolau. De obicei, modificările uşoare nu înseamnă că aveţi cancer. Sunt însă şi cazuri care necesită tratament şi urmărire atentă din partea medicului ginecolog, pentru a preveni cancerul de col uterin. Medicul poate să hotărască repetarea testului sau o examinare amănunţită a colului cu un dispozitiv numit colposcop. Dacă sunt detectate celule anormale la nivelul colului uterin, acestea trebuie îndepărtate, pentru a preveni riscul de apariţie a cancerului de col uterin.

 

Biopsia

 

Dacă medicul observă zone anormale în timpul colposcopiei, el va preleva un mic eşantion din ţesutul anormal – o biopsie. Aceasta este trimisă la un laborator unde va fi examinată la microscop. Orice anomalie descoperită în urma biopsiei va fi încadrată într-un anumit grad, pentru a-l ajuta pe medicul ginecolog în decizia asupra tratamentului.

Rezultatele anormale obţinute în urma biopsiei se numesc Neoplazii Cervicale Intraepiteliale (CIN). Acestea pot fi de diferite grade, de la CIN 1 la CIN 3, în funcţie de gravitatea anormalităţii. CIN 1 arată un grad uşor de anomalie. În mod obişnuit, aceste celule vor dispărea de la sine, fără tratament, dar este indicat să faceţi un nou test Papanicolau, o colposcopie sau o biopsie în termen de patru-şase luni. CIN 2 sau CIN 3 arată o anomalie moderată sau severă. În aceste cazuri se recomandă tratament.

 

Tratamente posibile

 

Tratamentele sunt necesare pentru îndepărtarea celulelor cervicale anormale înainte de a se înmulţi, ducând la apariţia cancerului de col uterin. Acestea constau într-o manoperă simplă, realizată în cabinetul ginecologului sau într-o clinică de specialitate. Există mai multe metode de tratament, toate la fel de eficiente. Zona anormală de ţesut poate fi îngheţată şi îndepărtată printr-o metodă numită crioterapie. Altă metodă este înlăturarea ţesutului cu ajutorul laserului sau prin diatermie, cu o buclă mică de sârmă încălzită cu ajutorul curentului electric. Conizaţia este altă metodă prin care ţesutul anormal este îndepărtat prin tăierea unei zone de ţesut în formă de con.

 

După tratament

 

După îndepărtarea zonelor anormale depistate la nivelul colului uterin, majoritatea femeilor se pot considera vindecate. Doar puţine femei vor necesita în continuare alte tratamente. După tratament, sunt foarte importante controalele regulate la medic şi efectuarea de noi teste.

Tratamentele nu afectează în general viaţa sexuală şi abilitatea de a avea copii.

Interpretarea rezultatului

 

Există mai multe posibilităţi de obţinere a unui rezultat anormal la testul Papanicolau. ASC-US – nu este un rezultat anormal, dar nici normal. Medicul poate recomanda imediat o colposcopie sau o biopsie sau un nou test Papanicolau în următoarele şase luni. ASC-H – modificările nu sunt foarte grave, dar există semne de grad înalt de boală. Se recomandă colposcopie. LSIL – uşor anormal, indică faptul că există un oarecare grad de afectare. Se recomandă efectuarea unei colposcopii sau a unui nou test Papanicolau peste patru-şase luni. HSIL – moderat sau sever anormal – arată o afectare de grad înalt. Se recomandă colposcopie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII