7 C
Craiova
duminică, 11 mai, 2025
Știri de ultima orăSanatateAfrodiziac cu limba-boului

Afrodiziac cu limba-boului

Limba-boului sau miruţa reprezintă denumiri populare ale plantei Anchusa officinalis, folosită în gastronomie pentru calităţile nutritive şi în medicina naturistă pentru efectele afrodiziace şi antiinflamatoare.

 

Aromă de mosc şi gust de spanac

 

Limba-boului este o plantă bienală, care poate ajunge la 0,6 metri înălţime. Rezistentă la temperaturi scăzute, înfloreşte din iunie până în octombrie, iar seminţele se formează din iulie până în octombrie. Florile sunt hermafrodite şi sunt polenizate de albine. Planta preferă solurile umede, bine drenate. Din rădăcini se extrage un colorant roşu, folosit la vopsirea lemnului. Frunzele uscate au un miros puternic de mosc.

Lăstarii tineri, florile, frunzele sunt comestibile, având un gust asemănător spanacului. Toate părţile plantei au efect calmant şi expectorant. Se folosesc extern, pentru tratarea tăieturilor – vânătăilor şi a flebitei. Intern, sunt recomandate pentru tratarea catarului bronşic. Din această plantă se prepară remedii homeopatice. Planta se foloseşte şi în tratarea ulcerului duodenal.

Numele ei este derivat din limba greacă, înseamnă vopsea, de la utilizarea rădăcinii pentru extragerea de vopsea. Limba boului se foloseşte şi pentru colorarea vinului. De asemenea, ajută în tratarea inflamaţiilor, a ulceraţiilor pielii, icterului, litiazei renale, parazitozei intestinale (viermi). Nu se aplică pe pielea cu leziuni.

 

Energie şi bună dispoziţie

 

Planta conţine alantoină, clină, acid silicic, consolidină şi substanţe minerale, printre care azotatul de potasiu. Aceste elemente îi conferă proprietăţi antiinflamatoare şi emoliente, fiind recomandată pentru viroze respiratorii, manifestate prin faringită, tuse, amigdalită, laringită, pentru calmarea durerilor de dinţi şi de cap, în tromboflebite. Limba-boului este utilizată pentru a preveni ateroscleroza şi alte procese sclerozante. Diuretică, diaforetică, în general, depurativă, este utilă pentru reumatism, gută, eczemă, cancer şi, de asemenea, pentru pelagră. Are efect antigonadotrofic, probabil printr-un acid polifenol-carboxilic: acidul litospermic. De aici, potenţialul contraceptiv. Ceaiul preparat din flori, frunze sau rădăcină se administrează contra tusei, răcelilor, răguşelii, asteniei şi pentru curăţarea sângelui. Limba-boului are efecte afrodiziace. Dacă este amestecată cu vin, energizează şi aduce bună dispoziţie, iar dacă este administrată intern, împiedică sclerozarea ţesuturilor şi uzura prematură a organismului.

Reţetă energizantă

Un kilogram şi jumătate de plante se toacă mărunt cu ajutorul unui robot de bucătărie. Se amestecă apoi cu trei litri de vin natural şi cu un kilogram şi jumătate de miere de salcâm. Amestecul se lasă o săptămână la macerat, într-un loc răcoros şi întunecos, într-un vas bine acoperit. Se administrează câte două linguriţe pe zi, timp de două luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS