21.6 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateCremele hidratante favorizează cancerul

Cremele hidratante favorizează cancerul

Cercetătorii americani au arătat că folosirea cremelor hidratante intensifică efectul cancerigen al razelor ultraviolete. Studiul, publicat în Jurnalul Societăţii Americane de Dermatologie, a fost efectuat în laborator, pe cobai care au fost expuşi la radiaţii ultraviolete de intensitate mare. Descoperirea a fost făcută întâmplător, în timp ce oamenii de ştiinţă investigau efectul cafeinei în tratamentul cancerului de piele. Aceştia au folosit cremă hidratantă pentru a încorpora cafeina care a fost aplicată pe pielea rozătoarelor, însă au constatat că însăşi crema s-a dovedit generatoare de tumori. Testul a fost efectuat folosind mai multe tipuri de cremă: Dermabase, Dermovan, Eucerin şi Vanicream.

Cobaii care au fost trataţi cu cremă hidratantă au dezvoltat cancer de piele (altul decât melanomul malign) mult mai repede decât cobaii care nu au fost trataţi cu cremă. Autorii studiului au mai spus că s-a obţinut acelaşi rezultat indiferent de tipul de cremă hidratantă folosit.

Ingredientele din crema hidratantă suspectate de producerea tumorilor sunt uleiul mineral şi lauril sulfatul de sodiu, substanţe chimice folosite în mod curent în cosmetică. Acest lucru a fost demonstrat după ce oamenii de ştiinţă au preparat propria cremă hidratantă, fără cele două ingrediente cu care au refăcut testele. S-a constatat că noua cremă hidratantă nu a mai accelerat generarea de tumori.

Deocamdată nu se ştie dacă efectul este acelaşi şi la oameni. Dozele de radiaţii ultraviolete folosite au fost echivalente cu cele la care este supus un om pe întreaga perioadă a vieţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS