25.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateRata îmbolnăvirilor, mai mare în rândul adolescenţilor

Rata îmbolnăvirilor, mai mare în rândul adolescenţilor

Conform unui studiu recent efectuat în Marea Britanie, adolescenţii prezintă riscuri mai mari de a se îmbolnăvi de anumite forme de cancer, precum cel cervical, de piele sau testicular, decât adulţii.

Cercetătorii de la Universitatea din Manchester au concluzionat că, în perioada 1979-2003, numărul îmbolnăvirilor de cancer a crescut mai repede în rândul adolescenţilor decât în cel al adulţilor. Nu au fost stabilite cauzele acestei creşteri, însă se presupune că sunt implicate unele cauze hormonale şi genetice, schimbarea stilului de viaţă, precum şi unii factori din mediu.

Numărul cazurilor de cancer de col uterin a scăzut pentru toate categoriile de vârstă, cu excepţia adolescenţilor şi adulţilor tineri. În cazul celor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 19 ani, numărul cazurilor de cancer cervical a crescut cu aproximativ 7% pe an. Rata îmbolnăvirilor de cancer de piele a crescut, în aceeaşi perioadă, pentru toate categoriile de vârstă, însă a fost mult mai pronunţată în cazul adolescenţilor. Numărul cazurilor de cancer de piele apărut la tinerii cu vârste între 20 şi 24 de ani a crescut cu 4%, deşi la persoanele cu vârsta cuprinsă între 35 şi 40 de ani s-a înregistrat o majorare de doar 2,5%.

Totuşi, numărul real de cazuri de cancer în rândul adolescenţilor este mic, înregistrându-se 40 de cazuri de cancer de col uterin şi 140 de cancer de piele pe an.

Cele mai frecvente tipuri de cancer apărute la adolescenţi sunt cel testicular, tumorile cerebrale şi cancerul de col uterin. Altă concluzie a studiului a fost aceea că adolescenţii care se îmbolnăvesc provin din familii cu o situaţie materială bună. Cercetătorii încearcă acum să găsească explicaţia acestui fapt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS