21 C
Craiova
marți, 14 iulie, 2020
Știri de ultima oră Sanatate Osteomielita, o boală a copiilor şi a bătrânilor

Osteomielita, o boală a copiilor şi a bătrânilor

Osteomielita reprezintă inflamaţia osului şi a măduvei osoase, apărută în urma unei infecţii. Boala poate afecta persoane de toate vârstele, cei mai expuşi fiind însă copiii cu vârste între cinci şi 15 ani şi adulţii peste 50 de ani.

Cauzele cele mai frecvente ale osteomielitei sunt fracturile deschise cu expunerea măduvei osoase şi microorganismele patogene aflate în circulaţia sangvină.

Deoarece copiii şi tinerii sunt extrem de activi, se pot lovi foarte uşor, zgârieturile şi tăieturile fiind un punct de pornire pentru infecţia osoasă. De asemenea, bacteriile se pot mobiliza dintr-un panariţiu, furuncul, plagă infectată sau foliculită.

În cele mai multe cazuri, osteomielita este determinată de stafilococul auriu. Alţi germeni, printre care pneumococul şi colibacilul, pot, de asemenea, provoca boala, dar într-o proporţie foarte mică.

Osteomielita afectează în primul rând oasele lungi ale membrelor inferioare – femurul şi tibia, dar şi pe cele ale membrelor superioare – humerusul, radiusul şi cubitusul. Infecţia se localizează mai rar în vertebre, claviculă sau oasele pelvisului.

 

Fetele se îmbolnăvesc mai greu

 

Osteomielita se poate găsi sub două forme, acută şi cronică. Prima afectează în general copiii cu vârste între cinci şi 15 ani, sugarii fiind afectaţi ocazional prin contaminare din mediul spitalicesc. Ocazional, osteomielita acută poate apărea şi la bătrâni, în acest caz fiind vorba despre reactivarea unui proces mai vechi, aflat în stare latentă. Băieţii sunt afectaţi în proporţie mai mare decât fetele, raportul pe sexe fiind de 4:1.

Boala debutează brusc, primul simptom fiind durerea de intensitate foarte mare în zona afectată. Imediat după aceasta apar semne generale, care trădează o infecţie, precum: febra ridicată de 39-40 de grade Celsius, frisoane, dureri de cap intense, dispnee (respiraţie dificilă), tahicardie şi anxietate. Dacă nu este instituit tratamentul corect, pot apărea complicaţii severe: luxaţia, fractura, artrita şi tulburările de creştere a membrelor.

 

Tratament

 

Tratamentul osteomielitei acute constă în administrarea de antibiotice şi imobilizarea membrului afectat în ghips. În cazul formelor mai grave se apelează la tratamentul chirurgical.

Osteomielita cronică afectează predominant adulţii şi poate urma după forma acută, dar poate apărea şi fără a fi precedată de aceste simptome. Pe lângă cauzele obişnuite ale bolii, tuberculoza sau sifilisul pot determina apariţia formei cronice de osteomielită.

Simptomul acuzat cel mai frecvent de bolnavi este durerea spontană şi intermitentă, care se calmează în repaus. Durerea apare în cele mai multe cazuri noaptea. Complicaţiile formei cronice de osteomielită sunt scurtările şi deformările osoase. Forma cronică de osteomielită se tratează prin administrarea de antibiotice în doze mari şi chirurgical.

Recomandări

Pentru a preveni boala, orice leziune sau plagă de la nivelul tegumentului ori mucoaselor trebuie foarte bine îngrijită, fiind recomandată spălarea cu apă şi saăpun, dar şi aplicarea unei creme care conţine antibiotic. În perioadele în care sistemul imunitar este slăbit, se recomandă consumul de sirop de cătină sau echinaceea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

ȘTIRI GdS

Austria interzice cursele aeriene directe din România, începând de...

Austria va interzice începând de joi, 16 iulie, cursele aeriene regulate directe din zece state, printre care România şi toate ţările din...

Ridicarea restricțiilor de zbor, mai multe controale la graniță

Guvernul Greciei plănuiește să controleze răspândirea coronavirusului în cea mai mare măsură posibilă în același timp cu menținerea deschisă a sectorului turistic...

Manchester United a ratat şansa de a urca pe...

Manchester United a ratat ocazia de a urca pe podiumul campionatului Angliei. Trupa lui Ole Gunnar Solskjær a fost egalată în ultimele...

Liga 1 / Alex Cicâldău şi Dan Nistor s-au...

Succesul Universităţii Craiova în faţa FCSB-ului nu avea cum să treacă neobservat. La fel şi evoluţiile lui Alex Cicâldău şi Dan Nistor,...

Platforma pentru emiterea formularelor de călătorie în Grecia, nefuncțională...

Platforma pentru emiterea formularelor de călătorie în Grecia a fost nefuncțională în noaptea de luni spre marți, problemele fiind rezolvate în cursul...

Ponta rămâne fără titlul de doctor în drept

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins definitiv cererea prin care fostul premier Victor Ponta a solicitat anularea ordinului ministrului Educaţiei...