21.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatatePacienţii pot schimba medicamentele prescrise

Pacienţii pot schimba medicamentele prescrise

Farmaciştii vor putea înlocui, la cererea şi pe răspunderea pacientului, medicamentele prescrise de medici sub denumirea comercială, potrivit contractului-cadru privind condiţiile de acordare a asistenţei medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate pe anul 2008.
„În general, nu se fac substituiri de medicamente, dar, dacă pacientul nu găseşte ce este prescris şi nu mai are răbdare să revină a doua zi, când respectiva farmacie îl primeşte, poate schimba medicamentul pe propria răspundere“, a explicat ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Pacientul mai poate schimba medicamentul prescris şi atunci când doreşte unul mai ieftin.
Precizăm că în contractul-cadru există obligaţia expresă a medicului de familie de a prescrie un medicament sub forma sa comercială, şi nu prin denumirea substanţei active.
Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a explicat că decizia privind schimbarea unui medicament în farmacie a apărut după o discuţie pe care a avut-o cu Colegiul Farmaciştilor din România.
Reprezentanţii Colegiului Farmaciştilor s-au declarat nemulţumiţi, în mai multe rânduri, de decizia ministrului sănătăţii de a schimba modul de prescriere a medicamentelor pe reţetă, de la prescrierea substanţei active la denumirea comercială a medicamentului. Nicolăescu i-a acuzat pe farmacişti, la sfârşitul lunii februarie, că sunt hoţi şi îmbuibaţi şi se pretează la diverse tertipuri pentru a păcăli oamenii. Ministrul consideră că măsura luată în privinţa schimbării modului de prescriere a medicamentelor este în favoarea pacientului, iar „cei care vorbesc se tem că îşi pierd privilegiile“.
Ministrul sănătăţii a mai precizat că hotărârea privind prescrierea pe reţetă a substanţei active s-a făcut în 2005, înainte ca el să preia mandatul. De atunci, spune Nicolăescu, ministerul a făcut analize, a stat de vorbă cu oamenii, a primit informaţii şi a făcut o evaluare de şase luni privind această posibilă modificare şi, din noiembrie 2007, propunerea a fost făcută publică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU