13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePraful din casă şi alergiile

Praful din casă şi alergiile

Alergia la praful din casă este cunoscută şi sub denumirea de alergie la acarieni. Aproximativ 20% din populaţia lumii prezintă sensibilitate la praful din casă. Aceste persoane prezintă risc crescut de a dezvolta diverse boli alergice, precum astmul alergic, rinita alergică persistentă şi dermatita atopică.

Praful din casă conţine, pe lângă acarieni, particule antigenice de origine animală (pisică, rozătoare, câine), insecte, polen, resturi alimentare, microfungi, fibre textile şi pulberi inerte.

Acarienii sunt organisme microscopice înrudite cu păianjenii, care se dezvoltă la temperatura constantă mai ridicată de 25 de grade Celsius, în condiţii de igienă deficitară şi de umezeală. Acarienii se hrănesc cu celulele moarte ale pielii şi formează colonii în fibrele textile (covoare, ţesături, aşternuturi). În aşternuturile de pat se pot găsi între 100.000 şi zece milioane de acarieni. Cei morţi şi excrementele acestora, cu dimensiuni asemănătoare granulelor de polen, între 10-35 de microni, se amestecă foarte uşor cu praful şi pot fi foarte uşor aeropurtaţi.

Rinita alergică

Acarienii din praful de casă au un rol esenţial în declanşarea şi agravarea alergiilor, severitatea afecţiunii fiind direct proporţională cu igiena necorespunzătoare a locuinţei. O expunere la cantităţi mici de praf, între 0,22-2 micrograme, s-a dovedit a fi un factor important de declanşare a bolii la indivizii cu teren alergic.

Rinita alergică este cea mai frecventă formă de alergie cauzată de praful din casă. Suspiciunile de rinită alergică apar atunci când în familie s-au înregistrat mai multe îmbolnăviri alergice, bolnavul a avut şi alte alergii, simptomele apar într-o singură zonă din locuinţă, iar tratamentul cu antibiotice nu este eficient. Bolnavul nu prezintă febră, în ciuda simptomelor foarte pronunţate, iar rinoreea apoasă se menţine mai mult de şapte-zece zile.

Alergiile sunt mai frecvente la băieţii dintr-o familie sau la primii născuţi.

Tratament

Tratamentul alergiei la acarieni constă în evitarea acestora, mai precis adoptarea unor măsuri pentru a reduce numărul lor din locuinţe:

1. Îndepărtarea din dormitor a rezervoarelor de acarieni, precum perne cu pene, mochete, covoare persane sau draperii.

2. Menţinerea unei temperaturi mai mici de 20 de grade Celsius.

3. Spălarea săptămânală a lenjeriei de pat cu apă fierbinte, mai caldă de 60 de grade Celsius.

4. Ştergerea prafului cu o cârpă umedă.

5. Folosirea huselor antiacarieni.

6. Interzicerea folosirii păturilor sau a pernelor umplute cu pene.

7. Introducerea jucăriilor de pluş ale copiilor săptămânal în congelator pentru 24 de ore deoarece temperatura de -18 grade Celsius distruge acarienii.

8. Folosirea unor substanţe antiacarieni şi a unor aspiratoare speciale.

9. Prescrierea de către medic a unor medicamente sau injecţii împotriva bolii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS