14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateTratament pentru infecţii urinare cu strugurii ursului

Tratament pentru infecţii urinare cu strugurii ursului

Strugurii-ursului (Arctostaphylos uva-ursi) este un arbust întâlnit frecvent în zona de munte. Înfloreşte la începutul verii, iar toamna florile se transformă în fructe roşii. În scopuri terapeutice, se folosesc frunzele care rămân verzi indiferent de anotimp şi se pot recolta tot timpul anului. Cele mai bune sunt însă frunzele tinere. Acestea se culeg şi se usucă în straturi subţiri, în locuri ferite de soare şi de umezeală. Ele se pot folosi apoi sub formă de pulbere, tinctură sau infuzie.

Mod de folosire

Componenta responsabilă de acţiunea farmacologică este arbutina, care se găseşte în proporţie de 21% în extract.

Planta Strugurii ursului este recunoscută pentru proprietăţile diuretice şi antiseptice, utile îndeosebi pentru tratarea infecţiilor aparatului urinar. Preparatele obţinute din această plantă distrug bacteriile patogene din tractul urinar, protejând în acelaşi timp prostata de infecţii, ajută la îndepărtarea rapidă a nisipului în rinichi şi vezică şi a edemelor.

Iată câteva modalităţi de folosire a acestei plante.

Infuzia se obţine din două linguriţe cu vârf de plantă la o cană (de aproximativ 200 de mililitri) de apă clocotită. Se acoperă şi se lasă trei minute să infuzeze. Se strecoară apoi şi se beau trei căni pe zi, îndulcite cu miere.

Altă variantă este prepararea unei tincturi din 20 de grame de plantă la 100 de mililitri de alcool. Se lasă la macerat două săptămâni, după care se poate administra, însă nu mai mult de 30 de picături pe zi, în trei reprize.

Plafarurile oferă la rândul lor capsule cu extract de strugurii ursului, care au acelaşi efect. Desigur, există şi varianta maceratului, mult mai consistent decât infuzia, preparat din o linguriţă de frunze de strugurii ursului peste care se toarnă o cană de apă. Se lasă la macerat şi după 24 ore se strecoară şi se bea rece sau uşor încălzit, două-trei căni pe zi.

Atenţie

Nu trebuie depăşite cantităţile recomandate sau frecvenţa administrării preparatelor pe bază de strugurii ursului. Se pot produce iritări ale mucoasei gastrice dacă se foloseşte, de exemplu, maceratul mai mult de o săptămână sau de mai mult de cinci ori pe an. Este interzisă administrarea preparatelor pe bază de strugurii ursului persoanelor care suferă de boli cardio-vasculare. Maceratul, mai ales, poate provoca aritmii.

Dr. Cristiana Pîrşoi, Centrul Naturist TERRA-QI Chengguang Craiova, str. Prelungirea Horia, nr.5, tel: 0729.063.879; 0722.538.674

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS