10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSănătate pentru casă

Sănătate pentru casă

Ştiaţi că modul în care este construită, îngrijită, aerisită şi mobilată locuinţa noastră ne influenţează starea de sănătate? Dacă aceste condiţii nu sunt adecvate, dezvoltarea este încetinită, îmbolnăvirile se produc mai uşor, capacitatea de muncă este afectată.

Locuinţa ideală trebuie să fie curată, să aibă un iluminat corespunzător, să fie încălzită, ventilată, aprovizionată cu apă, orientată corespunzător.

Grija de a avea un habitat corespunzător trebuie să înceapă înainte de construirea sau cumpărarea unei locuinţe, susţin medicii.

„Terenul pe care este construită trebuie să fie sănătos, uscat, să aibă suficient soare, să fie ferit de vânturi puternice. Încăperile de locuit trebuie să fie orientate spre sud, sud-est, sud-vest, astfel încât să aibă lumină naturală, materialele din care este construită trebuie să fie izolante termic şi fonic, rezistente şi trebuie să permită circulaţia aerului între exterior şi interior“, susţine dr. Teodora Văduva, medic specialist igienă în cadrul Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Dolj.

Temperatura

Temperatura în locuinţă este alt element important. Ideal ar fi să putem asigura, indiferent de anotimp, o temperatură de 18 – 20 de grade Celsius, iar iarna să încălzim corespunzător locuinţa.

„În lunile reci, casa trebuie încălzită corespunzător, cel mai indicat fiind modul de încălzire centrală, prin calorifer sau, în lipsa acestuia, prin sobe de teracotă cu lemne. Total neigienic este sistemul de încălzire prin sobe metalice cu cărbuni pentru că fac fum şi nu asigură o temperatură uniformă în tot cursul zilei“, a precizat dr. Văduva.

Aerul

Aerul din locuinţă nu trebuie să fie nici prea uscat, nici prea umed. Sursele de încălzire usucă aerul din încăpere şi pot duce la uscarea mucoasei nasului şi gâtului. Pentru a evita acest lucru este suficient să se aşeze un vas cu apă în apropierea sursei de încălzire. Prin evaporarea apei, aerul îşi recapătă umezeala necesară.

Aerul din încăperi se menţine curat prin întreţinerea curăţeniei locuinţei. Pentru împrospătarea aerului, încăperile se aerisesc zilnic prin deschiderea ferestrelor sau a uşii. Acolo unde condiţiile microclimatice o impun poate fi folosită şi ventilaţia artificială prin sisteme de ventilaţie mecanică şi sisteme de condiţionare a aerului.

 

Lumina

 

Iluminatul locuinţei este foarte important pentru sănătatea vederii. „Orientarea corectă a ferestrelor asigură însorirea camerelor, dar aceasta depinde şi de perfecta stare de curăţenie a geamurilor şi a perdelelor (care trebuie să fie cât mai subţiri), ca şi de evitarea umbririi ferestrelor cu flori, plante agăţătoare, pomi plantaţi în imediata lor apropiere“, a spus dr. Teodora Văduva.

Aceasta a mai declarat că iluminatul artificial poate fi considerat corespunzător dacă lumina este în cantitate suficientă, încăperea este iluminată uniform, fără colţuri prea luminate sau prea umbrite. „La masa de lucru unde şcolarii îşi fac lecţiile, lumina trebuie să cadă pe caiet sau pe carte din partea stângă, pentru ca să nu se formeze umbre care apar prin mişcarea mâinii în timpul scrisului şi să obosească ochii“, a adăugat ea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS