5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCancerul de col uterin, o boală cu transmitere sexuală

Cancerul de col uterin, o boală cu transmitere sexuală

Femeile cu activitate sexuală intensă au şanse mai mari să se îmbolnăvească de cancer de col uterin decât cele care se află la începutul vieţii sexuale. Răspunzător pentru 99,7% din cazuri este virusul papiloma uman, care se transmite prin contact sexual.

Cancerul de col uterin este o boală care afectează predominant femeile cu vârsta între 35 şi 50 de ani, aflate în perioada fertilă. Totuşi, cel mai mare risc de îmbolnăvire îl au femeile care au început viaţa sexuală la o vârstă mică. De asemenea, riscul de a contracta această boală creşte cu numărul partenerilor sexuali, dar şi cu numărul contactelor sexuale neprotejate.

Tinerele ale căror mame au folosit ca medicaţie în timpul sarcinii Dietilstilbestrol, medicament care nu mai este utilizat din 1977 din cauza efectelor de genul cancerului vaginal, al cancerului de col uterin, al naşterii premature sau avortului spontan, sunt şi ele predispuse la cancer de col uterin. Nu trebuie neglijat nici fumatul care, aşa cum se ştie, este un factor de risc destul de important, acest tip de cancer apărând în procentaj mai mare la femeile fumătoare.

Simptomele apar în stadii avansate

Cancerul de col uterin este în stadii incipiente asimptomatic, ocazional apărând secreţii neobişnuite şi sângerări. Simptomele precum durerea pelvină, dureri de spate şi edemele membrului inferior apar în stadiile mai avansate. De aceea, se recomandă femeilor cu activitate sexuală, dar şi celor peste 18 ani, indiferent dacă au început sau nu activitatea sexuală, să efectueze anual un test Papanicolau şi un examen pelvin. Până de curând, cancerul de col uterin era tratat chirurgical. Se efectua practic o histerectomie, prin radioterapie sau chimioterapie.

Papiloma, un virus mortal

Cauza principală a apariţiei cancerului de col uterin este virusul HPV – virus papiloma uman, în 99,7 la sută din cazuri. România se situează în Europa pe primul loc în ceea ce priveşte numărul de decese cauzate de cancerul de col uterin şi pe locul doi ca incidenţă a acestei boli (aproximativ 2.000 de femei mor anual în România din cauza acestei boli).

Principala cauză a mortalităţii crescute, dar şi a numărului de femei care se îmbolnăvesc sunt nedepistarea la timp a bolii, în ciuda efectuării testului Papanicolau şi a diverselor examene pelvine care există pentru depistarea bolii.

Vaccin disponibil în farmacii

De curând, cercetătorii au descoperit un vaccin contra cancerului de col uterin, numele acestuia fiind Silgard. Este vorba despre primul vaccin care poate fi folosit împotriva apariţiei acestei boli. El previne apariţia cancerului de col în proporţie de 100 % în cazul persoanelor care nu au fost infectate cu acest virus înaintea administrării, fiind eficient şi în profilaxia altor afecţiuni cauzate de subtipurile 6, 11, 16 şi 18 de HPV, fiind o soluţie pe termen lung. Silgard se administrează sub formă de trei injecţii pe parcursul a şase luni. Acest vaccin e disponibil în acest moment în 50 de ţări din lume şi este folosit pentru prevenirea a 70% dintre cancerele de col uterin şi a 90% din verucele genitale. În prezent se efectuează studii clinice pentru evaluarea acestui vaccin împotriva altor tipuri de HPV, pentru a-i mări eficienţa.

Indicaţii

Silgard este disponibil de câteva luni şi în farmaciile din România, preţul unei doze fiind de aproximativ 450 lei. Vaccinul se poate administra copiilor între 9-15 ani şi tinerelor cu vârsta cuprinsă între 16 – 26 ani, consultarea medicului ginecolog fiind necesară înaintea administrării.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS