Acasă Sanatate Băuturile alcoolice reduc riscul cancerului de rinichi

Băuturile alcoolice reduc riscul cancerului de rinichi

-

Băuturile alcoolice, consumate cu moderaţie, pot reduce cu 40 la sută riscul dezvoltării cancerului de rinichi, conform unui nou studiu publicat în numărul din 24 iulie al revistei British Journal of Cancer. Oamenii de ştiinţă de la Institutul Karolinska din Stockholm, conduşi de dr. Alicja Wolk, au investigat legătura între consumul a diferite tipuri de băuturi alcoolice şi cancerul de rinichi. În cadrul studiului, ei au examinat 855 de persoane afectate de această boală şi 1.204 sănătoase, incluse în grupul de control. Printre băuturile consumate s-au numărat berea, vinul şi lichiorul. Un pahar de bere de tărie medie a fost considerat echivalentul a 200 ml bere cu 2,8 g de alcool la 100 g, 100 ml de vin cu 9,9 g alcool la 100 g, iar un pahar de lichior constă din 40 ml lichior cu 32 g de alcool la 100 g. S-a constatat că riscul dezvoltării cancerului de rinichi este mai scăzut în cazul celor care au consumat 620 de grame de etanol pe lună, comparativ cu cei care nu au consumat nici un fel de băuturi alcoolice (OR: 0,6). Cei care au consumat mai mult de două pahare de vin roşu pe săptămână au prezentat o reducere a riscului cu 40%, comparativ cu cei care nu beau vin roşu.

Autorii studiului au precizat că două pahare de vin sau bere cu un conţinut mai mare de alcool pe săptămână pot fi benefice, mai ales pentru cei care au cazuri de boli de rinichi în familie.

ȘTIRI VIDEO GdS

Jurnal de antreprenor. Un producător depinde de Italia

Cum se descurcă un antreprenor din Dolj, care are 70 de salariați, iar activitatea sa depinde, în foarte mare măsură, de furnizori și clienți din Italia. „Salariile trebuie plătite. Mie nu îmi place să stau cu mâna întinsă la stat!“, spune antreprenorul care produce încălțăminte la Segarcea, pentru un brand internațional, cu sediul în Italia.

COVID-19. Marea provocare a spitalelor vechi: circuitele pentru pacienți

În lupta împotriva răspândirii COVID-19, cele mai mari probleme cu care se confruntă spitalele sunt protejarea pacienților infectați de cei neinfectați și protejarea cadrelor medicale....