20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAlergia, o boală de sezon

Alergia, o boală de sezon

O dată cu instalarea căldurii îşi fac simţite prezenţa şi alergiile – supărătoare, chiar nesuferite.

 

Alergia constituie o reacţie a organismului unei persoane la contactul cu anumite substanţe alergene care se găsesc în alimente, medicamente, praf, aer etc. Cauzele care provoacă alergiile sunt multiple: poluarea atmosferică, detergenţii, sporii de mucegai, părul de pisică, gândacii de bucătărie, acarienii (care se adăpostesc în mochete, saltele, covoare sau chiar peruci), alimentele, polenul, veninul provenit din muşcături de animale (câini, şerpi etc.), înţepăturile de albine sau păianjeni, medicamentele sau vaccinurile, produsele cosmetice, diverse substanţe iritante etc. În plus, sosirea anotimpului cald e etapa în care debutează o serie de alergii specifice: la polen, în timpul primăverii; la razele solare, la clorul din piscine, la cremele de protecţie sau la înţepăturile de insecte, în timpul verii.

 

Semnale de alarmă

 

Cele mai frecvente reacţii alergice se produc la nivelul pielii, al mucoaselor şi al căilor respiratorii şi pot fi sub formă de urticarie, eczeme, edeme, rinite, astm bronşic. Dacă apare o reacţie alergică acută, ea se declanşează de obicei rapid, uneori la câteva minute după contactul cu alergenul respectiv, şi poate dura mai multe ore.

Principalul simptom care trebuie urmărit este dificultatea de res-piraţie ce poate apărea ca rezultat al inflamaţiei bruşte a limbii şi a ţesuturilor din gât. Dificultatea de respiraţie poate fi asociată însă şi cu alte simptome ca: spasme bronşice, tuse, tumefiere locală (la locul muşcăturii sau al înţepăturii) sau în altă regiune a corpului (ochi, buze, limbă, urechi), urticarie cu mâncărimi puternice, învineţire a pielii, crampe stomacale, greaţă, vomă, dureri de cap, modificări ale pulsului etc.

Dacă apar astfel de simptome ale unei reacţii alergice acute trebuie chemat de urgenţă medicul, căci viaţa persoanei este pusă în pericol. În aşteptarea medicului, persoana trebuie să stea comod, întinsă pe o canapea, urmărindu-se cu atenţie respiraţia şi pulsul.

Tratamentul alergiei acute se face la spital unde, după încetarea crizei, sunt prescrise medicamente antihistaminice pentru a reduce mâncărimile şi de tip cortizonic pentru reducerea inflamaţiei.

În reacţiile alergice uşoare nu apar dificultăţi de respiraţie şi nici edeme ale căilor respiratorii. Principalele simptome sunt urticarie, mâncărime, deranjamente stomacale, eventual inflamaţii locale (în cazul înţepăturilor sau al muşcăturilor). Dacă suferiţi de o alergie deja confirmată, trebuie să fiţi conştienţi că va exista tot timpul în stare latentă în organismul dumneavoastră.

De aceea, ar fi bine să învăţaţi să o controlaţi şi să-i reduceţi ca intensitate efectele, luând măsurile necesare pentru ca reacţiile următoare să poată fi ţinute sub control, să nu devină mai grave.

În plus, trebuie respectate următoarele recomandări: evitaţi pe cât posibil contactul cu alergenii care v-au produs reacţia, precum şi cu aceia despre care aţi aflat că pot da reacţii încrucişate cu ei; nu uitaţi de medicamentele antihistaminice, luate după sfatul medicului.

Material realizat în colaborare cu Policlinica Elga Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS