10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateStatinele cresc riscul de cancer

Statinele cresc riscul de cancer

Studii recente au arătat că folosirea statinelor în tratamentul hipercolesterolemiei creşte riscul îmbolnăvirii de cancer.

Persoanele care îşi reduc în mod semnificativ nivelul LDL-colesterolului (colesterolul „rău“) cu ajutorul statinelor (produse farmaceutice care se administrează pentru scăderea nivelului de colesterol) prezintă un risc crescut de a dezvolta cancer faţa de cei care prezintă un nivel normal al LDL. Aceasta e concluzia unui studiu efectuat în Boston pe un număr de 40.000 de pacienţi care au folosit aceste medicamente.

Cei care au folosit statine au dezvoltat cancer decât cei care au avut un nivel mai ridicat al LDL-colesterolului. Studiul a fost efectuat în Boston şi a fost publicat în Journal of the American College of Cardiology. Nu a fost încă lămurit mecanismul apariţiei cancerului, dacă aceasta se dezvoltă ca urmare a consumului de statine sau a scăderii nivelului colesterolului. De asemenea, cercetătorii au specificat că beneficiile statinelor sunt mai numeroase decât riscurile.  

Concluzii

Concluzia a fost aceea că unele aspecte ale scăderii nivelului LDL cu ajutorul statinelor sunt încă destul de controversate şi că vor fi necesare alte studii pentru a lămuri această problemă. În acest studiu s-a urmărit relaţia între dozele scăzute, medii şi ridicate de statine şi rata apariţiei cancerelor. Rate crescute de apariţie a bolii au fost observate în cazul grupului care în urma tratamentului a prezentat cele mai scăzute niveluri de LDL-colesterol, mai exact cei care au folosit dozele cele mai mari de statine. Autorii au declarat că studiul este important datorită faptului că numeroase alte cercetări clinice demonstrează prevenirea bolilor cardiovasculare cu ajutorul statinelor, acesta fiind cel mai important beneficiu al folosirii lor, prin urmare pacienţii folosesc doze mari de statine.

Concluzia generală a acestui studiu a fost aceea că scăderea colesterolului LDL cu ajutorul statinelor este totuşi mult mai importantă decât riscurile care pot apărea din cauza nivelurilor scăzute de LDL-colesterol, prevenirea infarctului miocardic şi a accidentelor vasculare fiind foarte importantă. Deşi rata crescută a apariţiei cancerului în cazul acestor pacienţi poate fi riscantă, nu este recomandabilă evitarea utilizării statinelor, eventual o scădere a dozei putând fi necesară în cazul nivelurilor mult prea scăzute de LDL-colesterol.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS