15.1 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateŞoferii, predispuşi la cancer de piele

Şoferii, predispuşi la cancer de piele

Şoferii care petrec mult timp la volan prezintă un risc mai mare de a face cancer de piele. Experţii, citaţi de site-ul romedic.ro, nu recomandă expunerea în mod repetat la soare prin geamurile maşinii şi susţin că şoferii care rulează cu geamul deschis sunt şi mai expuşi la riscul de a face cancer de piele. Majoritatea sticlelor folosite la geamurile maşinilor blochează razele UVB – cele care pot cauza arsuri solare, dar nu şi razele UVA, care au efecte puternice pe termen lung. În studiul realizat de Universitatea de Medicină din Saint Louis, prezentat Academiei Americane de Dermatologie, au fost studiaţi 898 de pacienţi – 559 bărbaţi şi 339 femei – bolnavi de cancer de piele.

Acest tip de cancer se dezvoltă în timp şi este legat mai mult de expunerea cumulativă la soare, decât de cea intensă, intermitentă. Erau afectate zonele expuse la soare, cum ar fi capul, gâtul, braţele şi mâinile. Cercetătorii au observat că aceia care au petrecut cel mai mult timp conducând maşina au fost predispuşi să dezvolte cancer pe partea stângă, cea care este afectată de soare în timpul condusului. În plus, cei care aveau obiceiul să conducă cu geamul deschis aveau o incidenţă mai mare a cancerului pe partea stângă.

Cercetătorii consideră că numărul cazurilor de cancer de piele va spori atât la femei, cât şi la bărbaţi în urma creşterii numărului maşinilor.

Mai bine previi decât să tratezi

Majoritatea parbrizelor, spre deosebire de geamurile laterale ale maşinilor, sunt realizate din sticla care filtrează atât UVB, cât şi UVA. O soluţie pentru geamurile laterale ar fi colorarea lor sau utilizarea unor filtre UV care ar putea reduce riscul şoferilor de a dezvolta cancer. Deşi sticla reduce puternic riscul de arsură solară, nu reuşeşte să protejeze împotriva acţiunii pe termen lung împotriva razelor UVA.

Cei care conduc pe distanţe lungi, ca şi cei asupra cărora bate soarele zilnic sunt expuşi acestor riscuri. Acest lucru nu înseamnă nici într-un caz că vor face cancer de piele, dar este bine să se protejeze de expunerea la soare şi, mai ales, să nu se ardă de la soare, deoarece acest fapt creşte puternic riscul de a face cancer de piele.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU