14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Melanomul malign

Melanomul este o formă de cancer care îşi are originea în celulele pielii producătoare de pigment, melanocitele. Deşi alte tipuri de cancer de piele sunt mai răspândite, melanomul malign este cel mai agresiv. Acest fel de cancer al pielii poate să fie complet vindecat în cazul în care este tratat şi depistat în stadiile incipiente, atunci când este localizat doar la nivelul pielii. Dacă depistarea este tardivă, melanomul malign poate dezvolta metastaza (se răspândeşte la distanţă) prin intermediul sângelui sau al limfei în celelalte organe ale corpului sau în oase, în acest caz, vindecarea fiind aproape imposibilă.

Cea mai importantă măsură care poate fi luată împotriva apariţiei oricărei boli este prevenirea.

Specialiştii au publicat în Jurnalul American al Academiei de Dermatologie principalii factori de risc care favorizează apariţia melanomului:

– absenţa unui control dermatologic regulat;

– istoric al cancerului de piele (rude care au avut cancer de piele);

– vârsta mai mare de 50 de ani;

– schimbări care apar la o aluniţă.

Un studiu a demonstrat că persoanele la care s-au descoperit patru sau cinci dintre factorii de risc reprezintă mai puţin de 6% din populaţia generală. Dintre acestea, 14 % sunt predispuse la dezvoltarea acestui tip de cancer.

Recomandarea specialiştilor este ca persoanele (chiar şi cele care nu prezintă risc ridicat) să se prezinte la specialist, pentru un control regulat al pielii, această analiză trebuind să cuprindă şi pielea capului, spatele, palmele şi tălpile, melanomul malign putând să se dezvolte şi în aceste regiuni.

Pacientul trebuie să se prezinte pentru control la medicul dermatolog în cazul în care observă unul dintre următoarele semne:

Asimetrie: o jumătate de aluniţă sau tumora cutanată nu se suprapune cu cealaltă jumătate;

Margini neregulate, crestate sau pătate;

Pigmentare neuniformă, umbrele de cafeniu, maro şi negru fiind prezente; liniuţele roşii, albe şi albastre sunt adăugate aspectului de pete de culoare; modificarea distribuţiei culorilor, în special răspândirea culorii de la marginea aluniţei pe pielea din jur;

Creşterea în diametru a unei aluniţe mai mare decât 6 mm sau orice creştere importantă într-o perioadă scurtă de timp;

Invazia în profunzime a unei aluniţe, înălţarea ei;

Roşeaţa, tumefierea sau apariţia de pete mici de culoare în jurul aluniţei;

Senzaţiile de mâncărime, arsură sau furnicătură

Consistenţa friabilă, moale, cu bucăţi care se rup uşor.

De asemenea, tinerii care folosesc solarul pentru bronzare artificială sunt predispuşi apariţiei melanomului, specialiştii americani declarând că folosirea solarului pentru bronzarea artificială este la fel de dăunătoare pielii ca şi radiaţia soarelui.

Ovidu CĂLUGĂRU

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS