10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateStatistici alarmante legate de cancer

Statistici alarmante legate de cancer

România este pe primul loc in Europa in ceea ce priveste decesul prin cancer. Frecventa imbolnavirilor de cancer a crescut, inclusiv la copii, si este de asteptat ca in perioada urmatoare sa se produca o noua crestere pentru toate grupele de vârsta.


Cancerul constituie in intreaga lume o problema majora de sanatate publica. Potrivit Ligii Române de Cancer, in tara noastra aceasta afectiune este a doua cauza de deces dupa bolile cardiovasculare. Diagnosticul de cancer in România comparativ cu tarile dezvoltate se realizeaza in stadii avansate si nu incipiente, motiv pentru care România se afla pe primul loc intre tarile Europei in ceea ce priveste decesul cauzat de cancer.


Cancerul mamar este prima cauza de deces prin cancer la femei, cu o incidenta de 56,84/100.000 si o mortalitate de 39,28/100.000. Pe locul doi se situeaza cancerul de col uterin, cu o incidenta de 33,3/100.000 si o mortalitate de 22,81/100.000.


Pentru unele localizari, cum ar fi cancerul pulmonar si de prostata la barbati, al colului uterin si al sânului la femei, precum si melanomul malign, cresterea numarului de imbolnaviri devine alarmanta.


Cauze


Cauza principala a cancerului este inca neclara. Factorii de mediu, cum ar fi poluarea chimica si expunerea la radiatii, produc unele forme de cancer. Cea mai cunoscuta substanta cancerigena este fumul provenit din tutun. Radiatiile ionizante, de asemenea, afecteaza materialul genetic al celulelor. Astfel, radiatiile create in urma exploziei bombei atomice in Japonia, in 1945, au cauzat multe forme de cancer, unele declansându-se abia dupa 10-20 de ani de la expunere. Exista insa si alti factori care provoaca boala. De exemplu, unele cazuri de cancer pot fi produse de virusi care afecteaza structura genetica a celulelor.


In unele cazuri, sistemul imunitar este de vina. Se crede ca celulele canceroase sunt produse constant in organism, dar sunt distruse de obicei de catre sistemul imunitar. Din diverse motive, sistemul imunitar poate sa nu functioneze uneori cum ar trebui, permitând inmultirea celulelor canceroase. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca dietele bogate in fructe si legume pot proteja organismul impotriva cancerului.


Modul de viata


Unele forme de cancer sunt strâns legate de modul de viata. Cancerul produs din cauza fumatului este mai rar in tarile din lumea a treia, insa este din ce in ce mai raspândit in tarile in care industria este dezvoltata, unde din ce in ce mai multi oameni fumeaza.


Cele mai frecvente forme de cancer la adult ataca plamânii, tubul digestiv si organele genitale. Cele mai frecvente forme de cancer intâlnite la copii sunt leucemiile, limfoamele, tumorile renale si cerebrale. Din fericire, acestea sunt rare, iar tratamentul destinat lor a fost imbunatatit foarte mult in ultimii ani.


Mii de oameni sunt vindecati in fiecare an. Diagnosticarea timpurie este vitala, fiind dependenta de prezentarea la medic o data cu aparitia primelor simptome.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS