12.9 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateSa tinem departe virozele respiratorii

Sa tinem departe virozele respiratorii

O data cu intrarea in luna februarie, meteorologii anunta scaderea temperaturilor mult sub zero grade, asa ca ne putem astepta la o crestere rapida a numarului cazurilor de viroze respiratorii, inclusiv de gripa. 


Persoanele in vârsta si copiii sunt cei mai expusi la imbolnaviri, pentru ca sistemul lor imunitar este mai fragil. In aceasta perioada sunt in circulatie virusuri responsabile de „gripele false“ si virusuri ale „gripei adevarate“.


In cazul gripelor false actioneaza sute de virusuri si simptomele sunt moderate: stranut, scurgeri nazale, tuse productiva, lacrimare, durere de gât, febra moderata, durere de cap. Dimpotriva, gripa propriu-zisa se manifesta prin simptome severe: frisoane, febra de 39-40 de grade, dureri de cap, tuse seaca rebela, rinita, stare generala alterata. Si complicatiile sunt diferite. In cazul virozelor sau gripelor false, complicatiile sunt sinuzita, otita (mai ales la copii), iar in cazul gripei: otita, bronsita, pneumonia, encefalita.


Sfaturi


Cunoscând aceste lucruri este bine sa fim intotdeauna atenti la alarmele de circulatie gripala, sa incercam sa evitam persoanele contaminate, aglomeratiile umane si sa respectam câteva reguli generale de preventie:


1. Spalati-va mâinile temeinic ori de câte ori este nevoie si aveti posibilitatea, si invatati si copiii despre importanta igienei.


2. Curatati si dezinfectati vesela si tacâmurile, mai ales daca unul dintre membrii familiei este bolnav si spalati jucariile copiilor dupa ce au fost folosite.


3. Folositi servetele de hârtie pentru a va acoperi gura si nasul când tusiti sau stranutati, aruncati-le imediat dupa folosire si spalati-va pe mâini.


4. Evitati aglomeratiile de persoane si contactul prelungit cu cineva care are o viroza.


5. Dormiti bine si mâncati sanatos, echilibrat, pentru a nu va slabi imunitatea si a nu deveni vulnerabili la infectii. O dieta echilibrata, care pune accent pe fructe proaspete si legume, cereale si cantitati mici de carne slaba permite organismului sa se concentreze la apararea impotriva virusurilor mai mult decât la digestie.


6. Beti cât mai multe lichide, pentru a va hidrata suficient. Apa, sucurile naturale, ceaiurile calde cu lamâie si miere si supele calde de pui sunt cele mai bune alegeri. In plus, ajuta la diminuarea simptomelor. Evitati alcoolul, cofeina si renuntati la fumat, pentru ca acestea pot duce la deshidratare si astfel la agravarea simptomelor.


7. Stati acasa si odihniti-va daca aveti febra, va curge nasul sau tusiti. Purtati o masca peste nas si gura daca locuiti sau munciti alaturi de persoane cu boli cronice sau cu o imunitate scazuta.


8. Pastrati-va camera calda, dar nu o supraincalziti. Daca aerul este uscat, folositi un vaporizator pentru a va reduce congestia nazala si a va atenua tusea.


9. Folositi picaturi pentru nas, in special din cele pe baza de apa de mare, care nu sunt iritante si nu dau dependenta.


10. Este bine de stiut ca antibioticele nu ajuta in viroze. Acestea se folosesc numai in momentul in care se complica o viroza respiratorie, inclusiv gripa, cu o infectie bacteriana, si numai la recomandarea medicului.


Dr. Mariana Pasarescu, medic primar sanatate publica


 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS