13.1 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateCe trebuie sa stim despre ecografia Doppler

Ce trebuie sa stim despre ecografia Doppler

Metoda ecografica Doppler este o tehnica suplimentara de cercetare si identificare a structurilor vasculare, implicit a fluxului sangvin de la nivelul acestor structuri abordabile ecografic cum ar fi arterele, venele. In prezent, orice aparat de ultrasonografie este dotat cu modul Doppler. Tehnica Doppler ca metoda de sine statatoare are aplicabilitate numai in studiul si patologia structurilor vasculare arteriale si venoase periferice sau profunde (abdominale, pelviene etc.), mai putin segmentele intracraniene ale arterelor carotide interne, unde angiografia clasica sau prin rezonanta magnetica este suverana. In general, studiul Doppler se face in completarea ecografiei bidimensionale care permite studiul organelor parenchimatoase (ficat, splina, plamâni etc.) si al celorlalte structuri nevasculare.


Aceasta metoda ecografica se bazeaza pe efectul Doppler, descris de Johann Doppler in 1942, care defineste comportamentul lungimii de unda si al frecventei ultrasunetelor cu care opereaza ecografia in conditiile in care unda sonora si receptorul se afla in miscare unul fata de celalalt, in cazul fluidelor circulante, deci, a sângelui.


Metoda de diagnostic


Exista mai multe tipuri de tehnici Doppler: continuu, pulsat, color, power, care permit o caracterizare a fluxului sangvin, a vitezelor de curgere, a volumului hematiilor (globulelor rosii), a rezistentei la curgere si, implicit, distingerea unor anomalii vasculare de tip stenozant (ingustare), malformativ sau trombotic. In plus, completarea examenului ecografic cu tehnica Doppler aduce informatii utile in diferentierea structurilor vasculare de cele nevasculare, a venelor fata de artere, caracterizarea unor structuri de tip tumoral din punct de vedere al vascularizatiei si, uneori prin aceasta, a leziunilor maligne (canceroase) de cele benigne.


Bolnavul nu este expus unei cantitati mari de radiatii. De aceea poate fi repetata de nenumarate ori ca si rezonanta magnetica. Acest tip de examinare se realizeaza de obicei in completarea ecografiei bidimensionale ori de câte ori medicul considera ca este necesar pentru elucidarea diagnosticului. Medicul examineaza o regiune sau un organ, iar tehnica Doppler suplimenteaza informatiile care sunt filtrate si interpretate de medic. Exista si ecografe 3D sau 4D, in prezent suporturile de soft adaptabile diferitelor tehnici imagistice (ultrasonografie, computer tomografie, imagistica prin rezonanta magnetica) permitând obtinerea unor imagini 3D (tridimensionale) volumetrice care sunt in concordanta cu realitatea.


Conf. dr. Mihai Popescu, Centrul de Diagnostic Imagistic „Prima Medical“ Craiova


Costuri


La „Prima Medical“, pretul unei astfel de ecografii este de 100 de lei pentru Doppler arterial si 50 de lei pentru Doppler venos.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS