15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateTurtita mare ajuta la tratarea colecistitelor cronice

Turtita mare ajuta la tratarea colecistitelor cronice

Turtita mare (Agrimonia eupatoria) se utilizeaza in inflamatiile ficatului, stomacului, intestinelor si vezicii biliare, in boli de inima si stari de oboseala. Este folositoare, de asemenea, in tratamentul dereglarilor metabolice (diabet) si al unor afectiuni respiratorii.


Planta creste pe câmp, pe marginea drumului sau chiar printre ruine. Turtita mare este usor de recunoscut vara dupa florile galbene asezate pe o tija, fiind asemanatoare cu lumânarica. Daca nu ati apucat sa culegeti aceasta planta in perioada infloririi – din iunie pâna in septembrie, se pot obtine de la orice plafar diverse preparate pe baza de turtita mare, in functie de indicatiile medicale: ceaiuri din frunze sau flori, alifii sau comprimate.


Turtita mare are un efect antiseptic puternic, fiind utilizata pentru tratamentul inflamatiilor gurii si gâtului: angine, faringite, viroze respiratorii, stomatite sau afte. Pentru afectiunile bucale se face in fiecare zi gargara cu infuzie de flori de turtita mare. Se recomanda consumarea a doua cesti pe zi. Preparatul se obtine din doua lingurite de planta la o cana de apa.


Dezintegreaza calculii


Din frunzele acestei plante se obtine un ceai care se foloseste cu succes in tratamentul cataractei, anemiei, tulburarilor digestive, afectiunilor hepatice si ale splinei (colecistite cronice). Dizolva calculii biliari si combate diareea. Pentru tratamentul bolilor hepatice, turtita mare se poate folosi in amestec cu alte plante care au rolul de a accentua efectul terapeutic. Un exemplu este ceaiul obtinut din turtita mare, vinarita si dragaica, amestecate in proportii egale. Cantitatea folosita este cea standard, o lingurita de amestec la o cana de apa. Preparatul se consuma de trei ori pe zi, inainte de principalele mese. Unii specialisti in fitoterapie considera chiar ca infuzia de turtita mare poate vindeca emfizemul pulmonar si unele inflamatii renale si ale vezicii urinare, daca este folosita un timp indelungat.


Aplicatiile externe cu ceai de turtita-mare sunt folositoare in tratamentul plagilor infectate, contuziilor si nefritelor (diabetice de exemplu).


Supradozaj


In cazul in care recurgeti la tratament cu infuzie de turtita mare pentru eliminarea calculilor biliari este foarte important sa nu folositi mai mult decât doza recomandata. Supradozarea poate provoca eliminarea violenta a calculilor biliari si spasme puternice, ca urmare a obturarii cailor biliare.


Material realizat in colaborare cu dr. Cristiana Pirsoi, Centrul Naturist TERRA-QI Chengguang Craiova, str. Sf. Dumitru, nr.3

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS