12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateRubeola, o boala periculoasa pentru copii

Rubeola, o boala periculoasa pentru copii

Nu ezitati sa va vaccinati impotriva rubeolei daca vreti sa aveti un copil sanatos. Medicii specialisti avertizeaza ca o femeie gravida are sanse mari sa nasca un copil cu malformatii genetice daca se imbolnaveste in aceasta perioada de rubeola.


Rubeola sau pojarelul este o boala infectioasa, foarte contagioasa, produsa de virusul rubeolic. Sursa de infectie o reprezinta omul bolnav si copilul nou-nascut cu rubeola congenitala. Transmiterea este strict interumana si se face pe cale aeriana prin picaturi de secretii nazale. Boala este mai frecventa la sfârsitul iernii si primavara. Copiii cu rubeola congenitala pot transmite virusul timp de un an sau chiar mai mult. Incubatia dureaza 14-21 de zile. Adesea boala este asimptomatica, multe cazuri nefiind diagnosticate. In cele mai multe cazuri insa boala se caracterizeaza prin febra moderata, marirea ganglionilor si eruptii care se intind destul de repede pe toata suprafata pielii. Desi se vindeca, rubeola este o mare pacoste pentru bolnav, pentru ca il tintuieste la pat pentru mai multe zile.


Boala se transmite usor fatului


Daca boala survine in primul trimestru de sarcina, infectia fetala determina malformatii congenitale ale fatului sau avort spontan. Rubeola congenitala este o boala grava, in functie de vârsta fatului in momentul infectarii mamei. Boala poate evolua spre moartea fatului, avort, nastere prematura sau grave malformatii congenitale. „Rubeola este periculoasa prin complicatiile severe pe care le poate determina la fatul femeilor gravide care fac rubeola in primul trimestru de sarcina. Aceste complicatii pot fi nervoase – encefalita sau meningo-encefalita, oculare – glaucomul sau cataracta, cridovasculare – malformatii ale inimii si vaselor mari. Alte consecinte sunt pierderea auzului, intârzierea mintala, diabetul sau nanismul“, sustine dr. Narcisa Dinica, medic primar sanatate publica.


Studiile indica faptul ca 10-20% dintre femeile aflate la vârsta procrearii nu sunt protejate contra bolii, ele sunt susceptibile de a contracta boala in cursul unei sarcini si de a o transmite fatului.


Prima vaccinare, la un an


Rubeola poate fi prevenita prin vaccinare. Prima vaccinare este bine sa fie facuta incepând cu vârsta de un an. Vaccinarea este indicata si fetelor de vârsta pre si post pubertala, cât si femeilor aflate la vârsta fertilitatii. Femeile nu vor fi insa vaccinate decât daca nu sunt gravide si daca evita sarcina in urmatoarele doua-trei luni de la vaccinare. Vaccinul se administreaza intramuscular sau cutanat si nu da de obicei reactii secundare. Adultii pot sa manifeste dupa administrarea vaccinului usoara adenopatie, inflamatii, febra. Pe perioada sarcinii, femeia gravida este bine sa stea departe de copiii suspectati ca ar avea rubeola.


Tratament


Dupa aparitia simptomelor, bolnavul de rubeola trebuie izolat la domiciliu sase-sapte zile, timp in care nu i se administreaza antibiotice. In schimb poate sa ia antipiretice pentru scaderea febrei. Internarea in spital nu este necesara decât in cazul in care apar complicatii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS