13.6 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateAnemia poate fi prevenita cu ajutorul dietei

Anemia poate fi prevenita cu ajutorul dietei

Anemia este o afectiune cauzata de scaderea numarului de globule rosii si a nivelului de hemoglobina din sânge. Dureri de cap, lipsa poftei de mâncare, ameteli, diverse zgomote in urechi, constipatie si irascibilitate, acestea sunt semnele instalarii anemiei.


Forma cel mai des intâlnita de anemie este cea feripriva (cauzata de aportul insuficient de fier). Efectele acestei anemii pot fi deosebit de grave. Bebelusii si copiii mici care au anemie din lipsa de fier pot sa nu creasca asa cum ar trebui si sa aiba retard (intârzieri) in dezvoltarea de abilitati, precum mersul si vorbitul.


Copiii pot fi iritabili si sa aiba probleme de concentrare. Aceste probleme de obicei dispar atunci când dispare deficienta de fier. Daca nu este tratata, problemele mentale si de comportament pot fi permanente.


Rareori, se poate dezvolta o anumita maladie numita Plummer-Vision, in special la femeile trecute de 60 de ani. In cazul sindromului Plummer-Vision, o retea tisulara se dezvolta in esofag. Aceasta are ca rezultat prinderea mâncarii in retea, dificultati la inghitit, gâtul uscat si crapaturi la coltul buzelor.


Suplimentele de fier pot face examenul radiologic inutil


Primul pas in tratarea anemiei feriprive este administrarea de suplimente de fier si consumul de alimente bogate in fier. Acest lucru nu trebuie insa sa se faca fara consultarea medicului. Daca anemia feripriva nu s-a instalat, cea mai buna metoda de prevenire este urmarea unei diete cu continut bogat in fier. Printre alimentele bogate in fier se includ carnea (in special ficatul de vaca), ouale si toata gama de cereale sau mâncaruri fortificate cu fier. Fierul este de asemenea gasit in stafide, fasole si smochine.


Pentru ca fierul sa fie asimilat rapid de organism, se recomanda consumarea vitaminei C (acid ascorbic) sau a pastilelor cu suc de portocale. Legumele preparate la aburi ajuta la retinerea continutului de fier. Este bine, de asemenea, sa fie folosite vase de fier la gatit si sa nu se administreze pastile cu fier inainte cu doua ore de la luarea antiacide sau tetraciclina (antibiotic) cu anumite alimente, chimicale sau nutrienti. Printre alimentele care nu trebuie asociate cu pastilele de fier se afla ceaiul, cafeaua, ciocolata, laptele si alte mâncaruri si suplimente bogate in calciu, mâncaruri cu continut bogat de fibra, precum cereale integrale, nuci si legume verzi. Administrarea de pastile care contin fier ar putea sa influenteze negativ diagnosticarea in cazuri grave, precum cancerul de colon sau ulcer.


Anemia feripriva in cifre


Anemia afecteaza la nivel global aproximativ un miliard de oameni, potrivit comitetului pentru nutritie al Natiunilor Unite. In medie, 30% dintre copiii si tinerii cu vârsta intre 1 si 19 ani sufera de anemie, aceasta putând fi cauza principala a unor disfunctionalitati: crestere deficitara, capacitate redusa de concentrare, debut tardiv al menstruatiei, imbolnaviri dese.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS