10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSalvia, un ajutor de nadejde in cosmetica

Salvia, un ajutor de nadejde in cosmetica

Salvia sau Iarba Sfântului Ion (denumire sub care este cunoscuta in popor) este o planta medicinala care provine din regiunea mediteraneana. Proprietatile ei sunt cunoscute inca din antichitate. De altfel, chiar denumirea de salvie provine din latina, salvo insemnând a salva, a vindeca.


In scopuri medicinale se folosesc frunzele si ramurile tinere, inainte de inflorire. Salvia este un tonic general, antispastic, antiseptic, cicatrizant, carminativ, hipoglicemiant, antisudorific, antiinflamator, antialergic si antiastmatic. Este indicata in afectiunile digestive, transpiratie abundenta, diabet zaharat, insomnii, oboseala, ameteli, reumatism cronic, guta, astm bronsic, amigdalita, astenie, ulceratii, ten seboreic sau acneic, impotriva caderii parului. Salvia reduce sau opreste lactatia femeilor care alapteaza. Aceasta planta se administreaza intern sub forma de infuzie sau vin, iar extern – decoct, bai, lotiuni sau alifie.


Improspateaza respiratia


Salvia are si aplicatii cosmetice. Prin frecarea dintilor cu frunze proaspete de salvie se produce albirea acestora. Pentru o respiratie placut mirositoare se poate folosi apa de salvie. 50 g de salvie se oparesc in 500 ml de apa clocotita si se lasa un sfert de ora la infuzat. Se strecoara si se pastreaza la frigider. Se consuma de patru ori pe zi sub forma de gargara. Improspateaza respiratia si inlatura mirosul neplacut al gurii. Apa de salvie se poate folosi si pentru curatarea tenului seboreic, dupa demachiere, având proprietati astringente. Din acelasi motiv se poate folosi si pentru reducerea transpiratiei.


Daca firele albe au inceput sa va napadeasca puteti sa folositi pentru tratarea lui trei lingurite de salvie uscata la doi litri de apa clocotita. Dupa mai multe clatiri cu aceasta infuzie, parul negru va capata luciu.


Vinul de salvie


Intr-un litru de vin natural alb se pun 20 de linguri de pulbere de salvie (preparata din frunze uscate) si se lasa la macerat trei saptamâni, dupa care se strecoara. Se consuma o jumatate de pahar inainte sau dupa masa. Daca este administrat inainte de masa, stimuleaza secretia sucurilor gastrice, respectiv apetitul. Daca este consumat dupa masa, vinul de salvie are actiuni revigorante, inlaturând surmenajul si astenia. Are, de asemenea, efecte impotriva astmului si distoniei neuro-vegetative. Vinul cald de salvie este un excelent profilactic pentru raceala si gripa.


Material realizat in colaborare cu dr. Cristina Pirsoi, Centrul Naturist TERRA-QI Chengguang Craiova, str. Sf. Dumitru, nr. 3

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS