13.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateCancerul de plamâni are simptome ascunse la femei

Cancerul de plamâni are simptome ascunse la femei

Un procent semnificativ de femei diagnosticate cu cancer de plamâni prezinta, in timpul testelor, o functionare normala a acestor tesuturi. Dupa cum informeaza site-ul Reuters.com, descoperirea a fost facuta de cercetatorii americani, in urma unui studiu amanuntit. Rezultatul efortului lor sugereaza ca femeile care nu prezinta simptomele unor boli de plamâni nu trebuie sa fie considerate automat scapate de riscul aparitiei cancerului.


De asemenea, studiul a aratat ca mult mai multi barbati decât femei, care au fost diagnosticati cu cancer de plamâni, au fost gasiti cu sindromul obstructiv pulmonar (COPD) – o reducere permanenta a functiilor plamânilor considerata de multi medici a fi primul indicator al cancerului.


„Aceste descoperiri sugereaza faptul ca susceptibilitatea tiparelor in cazul femeilor poate fi diferita, in comparatie cu barbatii. Folosind doar prezenta unui COPD, pe post de criteriu pentru a determina riscul de cancer al unui pacient, se poate trece cu vederea o femeie bolnava de cancer la plamâni“, a declarat profesorul Raghu Loganathan, de la Centrul pentru Sanatate Medicala si Mentala „Lincoln“, din Bronx, New York, care a condus acest studiu.


15% supravietuiesc mai mult de cinci ani


Potrivit sursei citate, cancerul de plamâni este considerat, de departe, cea mai mortala forma a acestei maladii. Reprezentantii Societatii Americane a Cancerului sustin ca, la sfârsitul anului 2006, se vor inregistra aproximativ 174.470 de noi cazuri de cancer la plamâni si 162.460 de decese cauzate de aceasta maladie, numai in Statele Unite.


Doar 15 la suta dintre pacientii cu cancer la plamâni supravietuiesc mai mult de cinci ani de la depistare, in mare parte pentru ca boala provoaca doar câteva simptome la inceput, iar majoritatea victimelor nu sunt diagnosticate decât atunci când tumorile sunt deja intinse.


Potrivit sursei citate, Loganathan si colegii sai au testat pentru depistarea COPD 151 de barbati si 143 de femei, toti pacientii fiind diagnosticati anterior cu cancer la plamâni. In urma experimentului s-a descoperit ca numai 72,8 la suta dintre barbati si 52,4 la suta dintre femei aveau COPD. Dintre cei 87% pacienti fumatori, aproape 75 de procente dintre barbati si numai 57 de procente dintre femei aveau COPD.


„Absenta COPD nu trebuie sa scada riscul la paciente care, oricum, prezinta un risc din ce in ce mai mare de a dezvolta cancer la plamâni. Medicii trebuie sa ia in considerare multi factori de risc aditionali, cum sunt vârsta pacientei si consumul sau de nicotina“, a mai declarat profesorul Loganathan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS