21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateToxoplasmoza, o problema minimalizata de sistemul sanitar

Toxoplasmoza, o problema minimalizata de sistemul sanitar

Interesul mare pe care l-a trezit articolul despre toxoplasmoza ne-a determinat sa revenim, la solicitarea cititorilor, cu noi informatii despre aceasta afectiune.


Transmiterea congenitala a toxoplasmozei apare numai dupa infectarea (in general, asimptomatica) a femeilor gravide neimunizate. „Infectia a fost detectata la 1% din femeile gravide. Dintre acestea, 15-16% sunt transmise la fat, dar in foarte putine cazuri survine avortul sau moartea fetala. Infectia fetala este mai grava atunci când se suprapune primului trimestru de sarcina. Tratarea mamei duce la scaderea ratei de transmitere congenitala a infectiei cu aproximativ 60%“, sustine dr. Camelia Cornitescu, medic primar medicina de laborator in cadrul Policlinicii Elga din Craiova.


Depistarea serologica a toxoplasmozei la femeia gravida se face prin detectarea anticorpilor antitoxoplasmoza. Daca la prima testare serologica, anticorpii IgM lipsesc, iar cei IgG sunt prezenti in titruri <1:1000, nu mai este necesara alta testare. In aceste cazuri, pacientele va trebui sa-si ia masuri de protectie, de preferat sa nu aiba contact cu pisicile, sa gateasca bine carnea, sa-si spele mâinile dupa manipularea carnii crude, la fel inainte de masa sau de atingerea fetei. La femeile seronegative care au o expunere constanta la surse de contaminare, se fac mai multe testari serologice in cursul sarcinii.


Doua milioane de lei analizele de laborator


In Craiova exista posibilitatea efectuarii de investigatii de laborator pentru identificarea toxoplasmozei la Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie „Victor Babes“. Este vorba de un triplu test care se efectueaza la recomandarea medicului ginecolog. Costul unui astfel de test este suportat insa in intregime de femeia gravida. In acest caz, gravida trebuie sa scoata din buzunar in jur de doua milioane de lei. „Introducerea acestui examen de laborator pe lista celor platite de sistemul asigurarilor de sanatate ar duce la un control mai bun al acestei boli, care poate avea repercusiuni serioase asupra starii de sanatate a nou-nascutului, putând duce la aparitia unor malformatii congenitale“, a sustinut dr. Camelia Cornitescu.


Terapia cea mai activa in toxoplasmoza acuta


Tratamentul clasic al toxoplasmozei se face cu pirimetamina plus trisulfapirimidina sau sulfadiazina. Asocierea lor in cure de 4-6 saptamâni constituie terapia cea mai activa in toxoplasmoza acuta, reactivata si congenitala. Inainte de inceperea tratamentului va fi testata existenta unei eventuale sensibilitati la sulfonamide. Numarul de leucocite si trombocite se va monitoriza de doua ori pe saptamâna. Tratamentul in timpul sarcinii este recomandat de medicii specialisti pentru ca poate reduce riscul de infectie fetala (nu il elimina). Femeile gravide cu toxoplasmoza se trateaza cu spiramicina in patru doze. Medicamentul nu este eficace in alte forme de infectie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS