24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiPSD Dolj, vărsați lacrimi pentru Oltenia, nu pentru tătuca Dragnea!

PSD Dolj, vărsați lacrimi pentru Oltenia, nu pentru tătuca Dragnea!

Condamnat pe fond la trei ani și șase luni de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, președintele PSD, Liviu Dragnea, a făcut un gest halucinant. El și-a cerut iertare „miilor de români“ care stau în pușcărie „pe un articol neconstituțional”, chiar „sovietic“, precum abuzul în serviciu. Replica a primit-o a doua zi, de la federația sindicatelor din penitenciare, care a arătat că în luna ianuarie 2018 doar 73 de persoane erau încarcerate pentru abuz în serviciu, iar cifra s-a redus considerabil după recursul compensatoriu. De frică să nu ajungă la pușcărie, Liviu Dragnea amenință că se va lupta cu toată lumea, dar în special cu „statul paralel“, care „va fi zdrobit“. Mi-am adus instinctiv aminte de mitingul din 9 iunie, când PSD a cărat la București peste 100.000 de oameni ca să demonstreze împotriva nu se știe cui. Spun asta pentru că pesediștii de rând nu prea au înțeles mare lucru din prostia cu „statul paralel“, deși partidul a înjghebat și un logo sugestiv în acest sens, înfățișând un agent secret cu pălărie, ochelari fumurii și impermeabil. Pesediștii cu funcții au sărit repede să-și imite șeful. Au purces la luptă eroic, cu agentul Parpalac pus ca status pe conturile de Facebook. Și oricine era împotriva șefului făcea parte din „statul paralel“. Când li s-a atras atenția că fiorosul Parpalac seamănă leit cu o pictogramă de pe HBO GO, care desemna filmele din categoria „crimă“, aceștia și-au înghițit rușinea și au mers mai departe.

Săptămâna trecută, pesediștii s-au întrecut din nou să-și mulțumească șeful, proaspăt condamnat. Printre cei mai vizibili au fost Claudiu Manda – șeful PSD Dolj și Lia Olguța Vasilescu – șefă a PSD Craiova și ministru. Într-un fel, era logic ca șefii să se susțină între ei și să dea semnalul. Dacă Dragnea pică, riscă să-și piardă și ei funcțiile. Manda a spus că Dragnea trebuie să rămână în fruntea partidului pentru a duce la bun sfârșit „programul de guvernare și reforma justiției“. Vasilescu a subliniat că odată cu șeful „sângerează partidul“. L-a îmbărbătat pe Dragnea „să nu i se înmoaie genunchii“ și s-a grăbit să vorbească în numele parlamentarilor PSD: „Și noi suntem de vină, pentru că Parlamentul ar fi trebuit să aplice modificările la abuzul în serviciu. Deci suntem și noi vinovați pentru ceea ce se întâmplă, dar asta nu înseamnă că de acum înainte trebuie să cedăm măcar un milimetru“. Cam multe lacrimi pentru un ștab, condamnat pentru că a plătit cu banii copiilor instituționalizați secretarele care făceau cafele la partid. Recomandăm distinselor doamne și domnișoare de la PSD Dolj să-și înghită lacrimile, să nu mai sângereze și să fie atente la următorul aspect. Săptămâna trecută, fix cu o zi înainte să fie condamnat Dragnea, la aceeași instanță s-a dat un verdict crucial pentru Oltenia. Instanța supremă a tranșat războiul judiciar dintre compania de autostrăzi și firma Strabag în favoarea austriecilor. În consecință, compania va fi nevoită să reia licitația pentru tronsoanele 3-4 ale drumului expres Craiova – Pitești, ceea ce va întârzia lucrările cu cel puțin un an și jumătate, avertizează specialiștii. Cred că această veste ar fi trebuit să stoarcă o lacrimă, cel puțin, celor nouă parlamentari ai PSD Dolj (Lia Olguța Vasilescu, Alina Tănăsescu, Alexandra Presură, Eliza Peța Lavinia Craioveanu, Ion Călin, Florinel Stancu, Claudiu Manda, Radu Preda). Nu mă gândeam că, în schimb, ei vor muri de grija penalilor și a pușcăriașilor.

PSD a câștigat două rânduri de alegeri promițând autostrada/drumul expres Craiova-Pitești, în 2012 și 2016. Anticipând probabil eșecul despre care am scris mai sus, ministrul transporturilor, Lucian Șova, a venit cu noi promisiuni. În urmă cu o lună, el a anunțat un nou proiect „strategic“ și „prioritar“, autostrada București – Alexandria – Craiova – Lugoj. Am scris la vremea respectivă că anunțul ministrului pare mai degrabă o perdea de fum. Recent, Șova și-a dat în petic cu o declarație care ne-a lăsat mască, dar ne-a cam lămurit cum stă treaba cu autostrăzile, din punctul lui de vedere. „Când o să avem autostrăzi, o să avem salarii mari și vor pleca multinaționalele către alte zone fără autostrăzi, dar cu salarii mici“, s-a scăpat ministrul. Asta ca să înțelegem cum gândește acest om, fost partener de afaceri cu spionul rus Boris Golovin. Mai crede cineva că PSD ne va face autostrada promisă?

În contextul descris mai sus, fac un apel către parlamentarii PSD de Dolj să nu-l imite din reflex pe Dragnea și să nu ceară și ei iertare pușcăriașilor. Le sugerez ca mai degrabă să ceară iertare oamenilor care i-au trimis în parlament, pentru nerealizările din ultimii ani. Pot să ceară iertare pentru autostrăzile lipsă, pentru spitalul regional nerealizat, pentru blocurile neanvelopate din Craiova, pentru programul de achiziție de autobuze noi abandonat, pentru tramvaiele care arată jalnic. Pentru cei 70.000 de doljeni cărora le-au scăzut salariile ca urmare a „revoluției fiscale“. Pentru cei mai mulți asistați social și cei mai mulți șomeri din țară. Pentru administrația politizată și ineficientă, pentru scandalurile de corupție care s-au ținut lanț. Pentru că tinerii pleacă din Craiova, construindu-și viitorul în altă parte. PSD controlează primăria, prefectura, consiliul județean, guvernul și parlamentul. Și totuși, nu a reușit să rezolve niciuna dintre problemele enumerate mai sus. Pentru toate aceste lucruri, șefii de la partid ar putea să vină în Piața Prefecturii și să ceară iertare craiovenilor care protestează. Și să verse o lacrimă. Măcar una.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS