16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiDragnea şi pescuitul oceanic

Dragnea şi pescuitul oceanic

Plictisit de ştiucile şi crapii lacului Belina din Teleorman, Liviu Dragnea a simţit nevoia de mai multă adrenalină, de o partida ceva mai sofisticată. Pescarul amator a dorit să arate că se pricepe la fel de bine şi în ape adânci. Joi seară a povestit la Antena 3 că vacanţa de Paşti şi-a petrecut-o la o partida de pescuit oceanic. A raportat cu mândrie un mic record local, prinzând opt peşti mari, unul de peste o sută de kilograme. Două capturi, un peşte spadă şi o baracudă, ar fi scăpat. Pescarul din bălţile României joacă, va să zică, în altă liga, înfruntând răpitori mai dibaci şi mai greu de urcat în barca lui.

Imaginea pescarului se suprapune destul de interesant peste acţiunile politicianului. Liderul PSD a mărit şi el mizele jocului de-a supravieţuirea. Azi îl vedem certându-l nu doar pe Tudorel Toader din cauză că nu trimite mai repede la Parlament legile justiţiei, dar iată-l avertizându-l joi chiar pe prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. Frans, ţi s-a urât cu binele? Uită-te puţin în jurul tău, la contextul internaţional nasol. Vrei să-ţi întorc România pe dos? Cam asta i-a transmis destul de clar Dragnea înaltului oficial european aflat în vizită la Bucureşti.

În treacăt fie spus, pe olandezi îi ţine în şah, blocând contractul cu Damen pentru achiziţia celor două corvete pentru Forţele Navale. Nemţilor nu le mai prea vine să-l izoleze după ce contractul cu Rheinmetall pentru transportoare blindate s-a împotmolit şi el. Iar joi seară la Antena 3 liderul PSD l-a certat pe şeful de stat major că s-a grăbit să anunţe achiziţia de rachete Patriot. Un mesaj de împăcare pentru americani? Foarte posibil. Pescarul amator de la Belina a prins gustul partidelor de pescuit oceanic. Dacă peştişorii locali gen Grindeanu sau Tudorel Toader nu vor să-l ajute, speră să ajungă la o înţelegere cu “peştii mari” ai planetei. De notat că majoritatea marilor contracte blocate sunt pe achiziţii militare, deja avem cel puţin trei exemple. N-ar fi exclus ca Dragnea să pună aceste cheltuieli în paranteze pentru a folosi o parte din cei 2% promişi armatei pentru a acoperi creşterile salariale generoase. Cheltuielile militare pot reprezenta, prin urmare, atât carte de negociere personală, cât şi puşculiţa pentru mituirea populaţiei.

În zbaterea sa ca peştele pe uscat, Dragnea devine, aşadar, tot mai periculos, periclitând angajamentele externe ale României. La fel ca baracudă care i-a retezat firul, liderul PSD ameninţă să decupleze România de parteneriatele externe dacă justiţia va continuă să-l vâneze în mocirla corupţiei româneşti. Ce nu vede foarte clar Dragnea în acest moment este cum se strânge năvodul în jurul său. Premierul Grindeanu şi guvernul său reclamă ceva mai multă autonomie în raport cu liderul PSD, refuzându-i cererea de a grăbi legile justiţiei. Apoi, procesul de la Înalta Curte merge înainte implacabil, iar pe 25 aprilie vine următorul termen de judecată. În plus, s-ar putea ca, după lungi ezitări, Curtea Constituţională să-i blocheze drumul către funcţia de premier. În fine, baronii PSD ar putea decide la rândul lor, în curând, dacă merg mai departe pe mâna lui sau nu.
Ca să arate că e viu şi încă mişcă, Dragnea e gata să execute un număr de circ de un ridicol absolut. Condamnat pentru fraudarea referendumului pentru demiterea lui Băsescu din 2012, liderul PSD se pregăteşte să devină preşedintele comisiei care va anchetă presupusa fraudare a alegerilor din 2009. Culmea ironiei, dezvăluirile care au dus la înfiinţarea acestei comisii au fost făcute de Dan Andronic, un apropiat al fostului preşedinte, dezvăluri girate inclusiv de Băsescu. Ceva mai absurd, mai lipsit de sens şi ridicol e greu de imaginat şi explicat, dar scopul final al acestui număr de circ desăvârşit este demiterea şefei DNA, Laura Codruţei Kovesi după modelul Coldea.
Filozofia pescarului de pe lacul Belina pare destul de simplă: peştele mare înghite peştele mai mic, dacă nu are ghinionul să pice el primul în năvod. Totul e să te zbaţi cât mai viguros, ca baracudă sau peştele spadă din Oceanul Indian, şi ai scăpat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS