14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiDe ce gonește PSD copiii în casă

De ce gonește PSD copiii în casă

Dragi cititori, înainte să lecturați ceea ce voi scrie mai jos, vă rog să faceți următorul experiment. Deschideți browserul Google și efectuați o căutare simplă pe internet. Căutați referințe în limba engleză despre protestele anticorupție din România (2017). Urmăriți cu atenție cu ce poze de detaliu ilustrează presa străină (Fox News, NBC News, ABC News, Radio Europa Liberă, Daily Mail, The Telegraph, BBC sau Reuters) articolele despre proteste. Veți descoperi cu surprindere următorul lucru: majoritatea au în centrul lor copii!
Pentru cine știe cum funcționează presa, explicația este simplă: fotoreporterii vânează imagini expresive, cu mare impact emoțional.
La demonstrațiile PAȘ­NICE, neviolente, cum este cazul celor din România, EMOȚIA este dată de copii. Iată, spre exemplu, cum a ales să abordeze evenimentul Al Jazeera (6 februarie 2017). „Romanian protests: a family’s fight“ („Protestele din România: Lupta unei familii“), titrează site-ul televiziunii. Reporterul trimis la fața locului relatează „O zi din viața unei familii din România care iese în stradă în fiecare seară pentru viitorul copiilor ei“. Simona (34 de ani) și Claudiu (33) Racoviță sunt eroii reportajului. „Vreau ca copiii mei să trăiască în această țară, să aibă un viitor aici“, spune Simona, care subliniază: „Pentru ei mergem la proteste în fiecare zi“. Relatări de genul celei menționate sunt foarte multe în presa străină.
Fără îndoială, FAMILIA unită care luptă pentru viitorul ei este o imagine puternică, sugestivă. ROMÂNUL este văzut de occidentali și altfel decât ca imigrant, potențial infractor. Impactul VIZUAL și EMOȚIONAL al copiilor care merg la proteste cu părinții este uriaș.
Zâmbetul, puritatea și inocența lor stârnesc empatie și simpatie, SOLIDARITATE!
Acum, gândiți-vă puțin la imaginea pe care puterea PSD voia s-o proiecteze asupra protestatarilor: mulțime violentă, care vrea să dea o lovitură de stat, să răstoarne puterea legitimă, democratic aleasă la 11 decembrie 2016. Mulțimea ar fi manipulată din culise de sforari cu scopuri ascunse (Soroș, multinaționalele, serviciile, partidele de opoziție etc.). Pentru puterea PSD, relatările emoționante din presa străină și imaginile cu copii sunt devastatoare pe plan extern. Ele RĂSTOARNĂ scenariul negativ creionat mai sus. În aceste condiții, nu mai poți să pretinzi că este lovitură de stat fără să stârnești hohote de râs. Și atunci, PSD încearcă să bage copiii în casă, prin INTIMIDAREA părinților.
Cred că ne amintim cu toții de ultrașii infiltrați în mulțime care au vrut să deturneze protestele către violență. Era atunci un PRETEXT numai bun pentru Putere să evacueze Piața Victoriei, dar tentativa a eșuat. Tot atunci însă, ministrul muncii, Lia Olguța Vasilescu (LOV), a ieșit la atac spunând că părinții care și-au adus copiii în piață sunt „inconștienți“ pentru că acolo este o „zonă de război“. Manevra nu a ținut și ca urmare Protecția Copilului a fost transformată generic într-o instituție „de forță“: părinților li s-a spus că încalcă legea ducând copiii în piață și riscă amenzi. Invocarea greșită și discutabilă a unui text de lege (expunerea copiilor pentru a obține foloase personale) nu este însă decât un TERTIP pentru a distrage atenția protestatarilor. Unui mesaj PAȘNIC i se răspunde AGRESIV. În opinia mea, acțiunea LOV nu are nimic de a face cu legalitatea, ci este doar o încercare de INTIMIDARE a părinților protestatari. Atacul golănesc, neașteptat, mizează pe surpriza și reacția defensivă a celor vizați, pe buna credință a victimelor. Este o modalitate de a te pune în discuție, de a te face să uiți de protest. Reacția imediată este să te aperi, să te justifici. Guvernul IMORAL care girează corupția pune în discuție MORALITATEA noastră. Îna­inte de a pica în capcana abil întinsă, gândiți-vă cine formulează acuzațiile: o persoană anchetată penal pentru luare de mită și spălare de bani. Nu-i de mirare de ce se încearcă aducerea protestatarilor în afara legii, unde lupta nu are reguli.
Eu unul sunt convins că LOV nu înțelege civismul, lupta pentru o idee. Pentru Domnia Sa, nu există decât lupta pentru putere. Îi este frică să nu piardă puterea, fără de care nu ar mai fi nimic. Iată de ce vede copiii din stradă ca pe un PERICOL. La finalul acestui scurt text, trebuie să spun însă că sunt optimist: pe termen lung, generația de copii din stradă cu lecția de civism învățată va ieși la vot. Nu știu cu cine va vota. Dar știu sigur cu cine NU.
Bogdan Groşereanu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS