10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiSchimbarea parlamentului și a întregii clase politice devine o urgență medicală!

Schimbarea parlamentului și a întregii clase politice devine o urgență medicală!

(Foto: www.biziday.ro)
(Foto: www.biziday.ro)

Așa agnostic cum mă cred, uneori am sentimentul că, deși absurdă, realitatea pe care o trăim are totuși un sens, că peste ani voi înțelege ceea ce acum nu pot, că și un război pierdut de societate o poate repune pe baze de la care să evolueze poate mai sănătos, mai solid, mai cu minte. Acum am sentimentul că războiul împotriva corupției este pierdut, că ne îndreptăm agale ca niște somnambuli spre o prăpastie în care vom cădea. Dar, îmi spun tot eu, poate că nu vom muri, poate ca nație, cine știe cum, printr-o minune, o uriașă involuție ne va asigura apoi o evoluție pozitivă, un viitor mai bun, căci nimic nu devoalează mai bine monstruozitățile decât un dezastru și nimic nu activează eroii din oamenii obișnuiți decât o situație de criză extremă. Dar nu pot (n-am putut niciodată) să accept resemnarea, mi-a fost întotdeauna teamă să-mi accept teama, iar acum îmi dau seama că mi-ar fi rușine să mă uit în oglindă sau în ochii copilului meu dacă aș accepta că războiul e pierdut, dacă aș fi eu însumi un defetist așteptând să-și înțeleagă înfrângerea.
Acest articol este așadar un îndemn explicit și asumat la revoltă publică! Una pașnică, organizată, dar temeinică și bine țintită.
În ziua în care guvernul a preluat și prezentat direct (peste un minister al sănătății decapitat) rezultatele care arată că la Spitalul de tuberculoză din Bucureşti (ca la toate spitalele controlate) chirurgii își dezinfectează mâinile cu apă de ploaie achiziționată la un preț umflat, Curtea de Apel București publica sentința penală definitivă în dosarul 77987/2011, prin care DNA a trimis în judecată zece inculpați și șase firme prinse în anul 2009 cu șpăgi la achiziții. Printre inculpații acuzați și condamnați pentru abuz în serviciu… foști directori ai Spitalului de tuberculoză „Marius Nasta“ (același cu dezinfectanții de acum… e de tuberculoză, frate!); printre firme, furnizori de servicii medicale, transport (de morți), de construcții, ba chiar și o firmă de pază.
După șapte ani de când i-a prins DNA-ul, inculpații au primit sentințe definitive de pușcărie cuprinse între cinci și opt ani pentru achiziții pe șpagă și plata unor despăgubiri de 191.207,6 lei plus cheltuielile de judecată. Deci cam 42.500 de euro. După șapte ani! Dosarul respectiv, uitat azi, îl găsiți detaliat pe Hotnews.
Și totuși, în ciuda dezinfecției făcute în 2010 de către DNA la Spitalul de tuberculoză, virusul corupției a supraviețuit. Poate chiar a suferit o mutație care l-a făcut mai puternic. Azi, când chiar Guvernul României ne arată că el e acolo, deși doar îl bănuim, el se poate calcula în pagubele vânzării unui dezinfectant care s-a achiziționat cu de zece ori mai mult decât a costat, dar despre care nu putem ști la fel de exact câți oameni a ucis.
Aparent șocați ei înșiși de faptul că se dezinfectează între operații cu o soluție ce conține mai puține chimicale decât apa de ploaie, medicii cer controale și la medicamente. Nu își fac efectul! Ar putea fi la fel de contrafăcute precum dezinfectanții spune pentru Tolo.ro Cătălin Cîrstoveanu, șeful secției de Terapie Intensivă nou-născuți de la „Marie Curie“.
După pseudo-ancheta menită să acopere sistemul de șpăgi și să decredibilizeze ancheta echipei lui Tolontan, Ministerul Sănătății s-a decredibilizat el însuși, s-a devoalat ca monstruozitate a societății noastre și, chiar decapitat (fără penibilul Cadariu-Achimaș, un ginecolog poate doar naiv, ca să nu zic prost, pur și simplu) el, Sistemul, rămâne periculos și trebuie extirpat ca un cancer, demolat și reconstruit ca un spital infestat până la cărămidă.
Și aici nu e vorba doar de Ministerul Sănătății, ci de toată mafia politică ce îl susține, care a știut, dar care l-a apărat și va continua să îl apere. Și să îl folosească.
Să vă spun câteva detalii de culise…
Până vinerea trecută, premierul Dacian Cioloș nici n-a îndrăznit să-și pună problema demiterii lui Cadariu-Achimaș. Susținut până în pânzele albe de PSD prin Vasile Dâncu, prostul de ministru al sănătății a fost calul troian din guvern care ar fi trebuit să deschidă poarta protestelor de stradă ce ar fi justificat doborârea în parlament a Guvernului Cioloș. Târziu, duminică seară, premierul pare a fi realizat acest lucru, luni dimineață l-a demis, a cerut analiza biocidelor (ceea ce evitase să facă fostul ministru al sănătății, deși Tolontan zice că analizele durează o zi), iar miercuri a prezentat public rezultatele într-o conferință prezentată în direct de Digi24.
Alte două televiziuni de știri care erau instalate la guvern pentru a transmite în direct conferința au avut un comportament foarte ciudat… Una a întrerupt aproape imediat transmisia, considerând-o neimportantă, cealaltă n-a transmis-o deloc. Ambele televiziuni împut seară de seară creierele telespec­tatorilor-votanți cu conceptul de tehnocrat = criminal, iar aseară au considerat de importanță națională nu pericolul public iminent din Sănătate, ci războiul grupării Udrea/Băsescu cu Anticorupția.
Planul de răsturnare a guvernului Cioloș sub o presiune a străzii care să justifice o moțiune în parlament pare a fi eșuat. Pesediștii caută unul nou, căci și ei vor dezincriminările penale urmărite de Udrea/Băsescu și, până la noi ordine, cele două televiziuni arondate se mulțumesc să mediatizeze și să comenteze atacurile disperatului duo la adresa lui Kovesi și a unor jurnaliști. (Aseară eram în direct cu Prelipceanu pe Digi când mi-am văzut cu coada ochiului mecla pe un alt ecran, cred că era pe RTV, dar habar nu am ce căuta mecla mea acolo).
În timpul ăsta, tâmpiții de peneliști fac alianțe electorale cu Piedone, demonstrând fără putință de tăgadă că actuala clasă politică, TOATĂ, nu mai are nicio șansă, trebuie trimisă la lada de gunoi a Istoriei.
Nu, nu s-a schimbat nimic după Colectiv. N-au înțeles. S-au dat un pas mai în spate, așteptând să ne treacă furia. Ar fi trebuit să continuăm protestele de stradă până la dizolvarea parlamentului. Acolo e sediul răului, sursa primă a infecției cu corupție ce a cuprins societatea noastră. Ei patronează de decenii acest sistem criminal, biocidul DNA i-a atins, dar nu i-a distrus, i-a făcut să se coalizeze, PSD cu PNL, Dragnea cu Băsescu, Ponta cu oricine îl scapă de pușcărie și așa mai departe. Sunt mai puternici azi și totul pare pierdut.
Dar nu este. Forța revenirii e în noi. Întotdeauna a fost.
Să ieșim în stradă, dacă asta au vrut. De data asta, cu o cerere mai concretă decât schimbarea clasei politice pe care am cerut-o după Colectiv. Să cerem dizolvarea parlamentului. Se poate. Să cerem guvernului, urgent (de data asta urgența unei ordonanțe este de ordin medical) o nouă lege a sănătății, reorganizarea Ministerului Sănătății, noi reguli pentru direcțiile de sănătate publică, spitale, laboratoare și așa mai departe.
Ca jurnalist, fac un apel la societatea civilă (dacă mai există, dacă nu o fi cumva plecată la Berlin sau dacă nu o fi prea ocupată cu sprijinirea unui candidat independent) să se implice în organizarea unor astfel de proteste, pașnice, civilizate, care să aducă în stradă cât mai mulți cetățeni serioși, plătitori de taxe, de CASS, oameni cu copii, sau fără, dar oameni interesați de însănătoșirea la propriu și la figurat a acestei societăți aflată în moarte clinică.
P.S. Reputatul medic Gheorghe Burnei de la Spitalul de Copii „Marie Curie“ din București a declarat că „prin ancheta presei s-a blocat o explozie care putea reprezenta desfiinţarea unui întreg sistem medical românesc“. Oricine l-a întânit în viața lui pe doctorul Burnei știe că acesta este un sfânt ajuns pe Pământ. Mă aștept ca medicii din toată țara să fie în primele rânduri ale acestui protest.

Moise Guran – www.biziday.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS