6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiCum l-a înghițit Olguța Vasilescu pe Piedone

Cum l-a înghițit Olguța Vasilescu pe Piedone

În octombrie 2013, Cristian Popescu Piedone venea la Craiova pentru a înfrăţi sectorul 4 din Bucureşti cu oraşul Craiova
În octombrie 2013, Cristian Popescu Piedone venea la Craiova pentru a înfrăţi sectorul 4 din Bucureşti cu oraşul Craiova

Lia Olguța Vasilescu, primarul în funcție al Craiovei, și-a depus sâmbătă candidatura pentru un nou mandat în fruntea orașului. Aceasta este susținută de PSD în ciuda faptului că nu respectă criteriile de integritate ale partidului (art. 1, lit a), fiind urmărită penal de DNA pentru luare de mită. Pe lângă problemele cu justiția, primarul are și rezultate slabe, ratând majoritatea promisiunilor electorale din 2012 (4.000 de locuințe, 20.000 de locuri de muncă, anveloparea blocurilor etc.). În cele ce urmează, voi analiza sumar candidatura Liei Olguța Vasilescu, în contextul situației actuale din PSD.

Vineri, 22 aprilie, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) l-a condamnat definitiv pe Liviu Dragnea, președintele PSD, la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul „Referendumul“. Justiția îl consideră pe Dragnea vinovat de fraudarea referendumului organizat în 2012 pentru demiterea președintelui Traian Băsescu. Departe de a limpezi lucrurile, sentința cu suspendare riscă să arunce PSD în aer.

La îndemnul baronilor locali cu probleme penale, Liviu Dragnea a decis să nu demisioneze din fruntea partidului, generând o uriașă problemă de imagine. Prin generalizare, PSD va fi identificat de acum ca „partidul penalilor“, iar președintele Dragnea, condamnat în funcție, va fi emblema sa. Pe de altă parte, cu Liviu Dragnea în frunte, PSD va avea un lider slab, puțin vocal, agățat în dosarele DNA. El este urmărit penal de procurorii anticorupție și în dosarul fostei soții, Bombonica Dragnea.

După cum arătam în comentariile anterioare, președintele executiv al PSD, Valeriu Zgonea, susține DNA, punându-și penalii din partid în cap. El își vede interesul politic, DNA îi îndepărtează din cale rivalii pentru șefia PSD. Zgonea era pregătit să preia puterea după sentința ÎCCJ, dar a răbufnit în momentul în care Dragnea nu a renunțat de bunăvoie la președinția partidului. „Un partid penal, nu avem moralitate“, a acuzat Zgonea, care a amenințat că demisionează din funcțiile deținute. Suntem în plin scandal, lupta nu s-a tranșat.

Presa centrală a dezvăluit culisele ședinței Comitetului Executiv al PSD post-sentință, în care taberele au fost aproape de bătaie. Lia Olguța Vasilescu și Codrin Ștefănescu (ex-PRM) au făcut scut în jurul lui Liviu Dragnea, amenințându-l pe Zgonea cu retragerea sprijinului politic la șefia Camerei Deputaților. „Oricum ne-am săturat de el, parcă ar fi din altă echipă, face permanent declarații împotriva partidului“, ar fi spus Lia Olguța Vasilescu, potrivit sursei citate. Războiul Lia Olguța Vasilescu – Zgonea este unul mai vechi. Ne amintim, după ce Olguța Vasilescu a primit UP în dosarul de la DNA, Zgonea a sugerat retragerea candidatului Olguţa Vasilescu, însă Dragnea i-a luat apărarea. De data aceasta, Olguţa Vasilescu i-a întors serviciul. Penalii se apără între ei, se sprijină reciproc.

Cum a ajuns Lia Olguța Vasilescu să facă jocuri la nivel înalt în PSD? La începutul anilor 2000, doamna Vasilescu scria la ziar. A sărit din presă direct în parlament, pe listele PRM. A intrat în grațiile tribunului Corneliu Vadim Tudor (CVT), pe care l-a abandonat în 2007, când PRM se consumase din punct de vedere electoral. S-a împrietenit cu Claudiu Manda, tânăr deputat PSD, cu care a împărțit același colegiu uninominal la alegerile din 2008 (Claudiu Manda – colegiul 6 Camera Deputaților, Lia Olguța Vasilescu – colegiul 3 Senat). Din postura de senator PSD, a câștigat jocurile de culise pentru desemnarea ca și candidat la funcția de primar în 2012, în defavoarea colegului de alianță USL, Pavel Badea (PNL).

Am descris în comentariile de până acum contextul în care a ajuns primar: având în spate un colos, USL (PSD-PNL), aflat pe val; cu un adversar (Antonie Solomon) arestat de DNA pentru corupție, sprijinit de un partid (UNPR) fără logistică și aliat la nivel central cu USL; cu Adrian Mititelu și galeria FC Universitatea Craiova. Toate aceste avantaje nu i-au adus însă mai mult de 6.000 de voturi în fața lui Antonie Solomon. Olguța Vasilescu nu este un personaj carismatic, ascensiunea sa pare mai degrabă tranșată în culise.

După înfrângerea lui Mircea Geoană în fața lui Traian Băsescu la prezidențialele din 2009, la conducerea PSD a venit Victor Ponta, prietenul lui Claudiu Manda. De altfel, Manda era văzut ca un posibil succesor la șefia Tineretului Social-Democrat, după ce Ponta a trecut la seniori. Olguța Vasilescu a început să fie bine văzută la nivel central, lupii tineri ai partidului se aflau pe val. În acest context și după câștigarea alegerilor locale (2012), tandemul C. Manda – O. Vasilescu s-a impus și în filială. Manda i-a luat locul lui Ion Prioteasa la șefia PSD Dolj.

În noiembrie 2014, cu un Ponta aproape președinte al țării, perspectivele păreau nelimitate. Totuși, istoria s-a scris altfel. În noiembrie 2015, pe fondul tragediei de la Colectiv, Victor Ponta a pierdut șefia guvernului și a partidului, iar Olguța Vasilescu a sărit în barca Liviu Dragnea, ajungând vicepreședinte la nivel național al PSD. O funcție peste cea a lui Claudiu Manda. De altfel, impresia mea este că Manda este acum izolat politic, preocupat mai degrabă de o carieră sportivă. S-a apucat de atletism. Trebuie să recunosc că, în materie de democrație, am evoluat enorm. În urmă cu mai puțin de 30 de ani, bărbații făceau politică, iar femeile mergeau la fitness.

Așadar, Olguța Vasilescu este văzută ca șeful de facto al PSD Dolj. Modelul de conducere pare copiat de la Corneliu Vadim Tudor: centrat pe lider, fără reguli clare. Un sistem bazat pe obediență. Din această postură, când a simțit că nu primește sprijin în lupta cu DNA, Lia Olguța Vasilescu și-a permis să amenințe primii oameni în stat, Călin Popescu Tăriceanu – șeful Senatului și Valeriu Zgonea – șeful Camerei Deputaților. Războiul poate continua în filială. Situația este cu atât mai complicată cu cât Zgonea este nașul lui Manda.

Încolțită de DNA, Lia Olguța Vasilescu își joacă ultima carte. Merge pe un drum fără întoarcere, târând alături de ea filiala și chiar partidul. Nimeni nu cârtește, bărbații politici au devenit niște mielușei. Ei pupă de zor mâna care îi pune pe listele de candidați. Mă întreb ce motivație morală au pentru o nouă candidatură primarii penali și fără rezultate. De ce vrei să candidezi dacă nu poți să ajuți comunitatea? Poate pentru îndestularea propriei burți.

Mi s-a lipit pe retină imaginea lui Cristian Popescu Piedone, cel mai vizual exemplu în acest sens. Acesta a vărsat teatral câteva lacrimi de crocodil după tragedia de la Colectiv, în care au murit 64 de tineri, după care a trecut peste rușine și și-a depus candidatura pentru un nou mandat. A fost împiedicat de justiție să candideze, dar nu a renunțat, a strâns alte semnături de susținere. Despre acest lucru a scris foarte expresiv editorialistul Dan Tăpălagă („Ultimele frontiere ale nesimțirii“). Mă întreb de ce nu se duc acești oameni acasă, măcar pentru un ciclu electoral, să-și practice cu onestitate meseria. Lângă ei se află susținătorii, croiți parcă din același aluat. Dragostea de lider politic trece și ea prin stomac, burta este singura lor ideologie.

În această perioadă, burțile au devenit vizibile și vocale în spațiul public. Vorbesc neîntrebate ca să-și arate susținerea, obediența. Vor să fie mângâiate pe buric și cadorisite cu un loc eligibil pe liste. Burțile contaminează spațiul public cu vânturile pe care le dau, împrăștie duhoarea intestinelor politicii locale. Nu poți decât să te ții de nas.

Îmi amintesc că prin 2013, Piedone a venit la Craiova în calitate de primar al Sectorului 4. Spunea că vrea să fie frate cu Olguța Vasilescu, iar aceasta susținea că s-a inspirat de la el când a achiziționat figurinele din gard viu pe care primăria a plătit zeci de mii de euro. „Eu mă inspir de la Olguța, ea se inspiră de la mine“, spunea Piedone la vremea respectivă. „Animăluțele“ cu pricina nu au fost scoase încă în această primăvară prin parcuri. În acest context, aștept cu interes apariția crocodililor și, mai ales, a caracatițelor.

Concluzionând, Lia Olguța Vasilescu și-a depus candidatura pentru un nou mandat, ignorând codul de integritate al PSD și nerealizările din perioada 2012 – 2016. Pare că l-a înghițit pe Piedone!

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS