7 argumente pentru dizolvarea Consiliului Național de Etică

Autori


Când un student întâlnește la catedră un profesor plagiator, de bună seamă că educația oferită va fi mult sub orice limită rezonabilă. Când un pacient are de-a face cu un doctor cu un plagiat, riscul de a nu beneficia de serviciile cele mai competente de îngijire crește necontrolabil. Când tema siguranței naționale este tratată fără criterii de integritate a cercetării, riscul se transferă, desigur, asupra problemelor de siguranță națională.

Plagiatul a ajuns o plagă rușinoasă a mediului academic și politic. Deși în sistemul educației românești există personalități cu un parcurs intelectual ireproșabil, luminoase, cu integritate, petele sistemului ies mai repede la suprafață și avem tendința, bolnăvicioasă aș spune, să reducem la clișee periculoase eforturile unei majorități semnificative de profesori, atât din mediul pre-universitar, cât și din cel universitar. Cu toate acestea, câteva măsuri, câteva discuții sunt indispensabile.

Deși propunerea acestui titlu se abate de la normele echilibrului și toleranței, deși poate părea radicală și lipsită de discernământ, prima pe ordinea priorităților este dizolvarea Consiliului Național de Etică (numit CNE în continuare). CNE a ajuns un organism inutil, sfidător și o pavază a nerușinării academice. Dizolvarea sa trebuie cumpănită și sprijinită de facțiunile reformatoare în educație. Iata argumentele unei dezbateri publice:

Regulile de funcționare a CNE nu respectă principiul constituțional al egalității în fața legii, întrucât stabilește excepții, demnitari publici printre alții, a căror probitate profesională și etică a muncii de cercetare nu poate fi investigată decât de CNE. Astfel se limitează sfera de acțiune a altor instituții cu responsabilități de verificarea plagiatelor, inclusiv universitățile, cu alte cuvinte actorul cel mai interesat de reputația propriilor școli doctorale.

În diverse situații, CNE a dat decizii contrare Universității București, sfidând simțul comun, datele publice și normele acceptate. Pe scurt, CNE s-a transformat într-un organism de albit, de cosmetizat, o instituție de mușamalizare a cazurilor strigătoare la cer, binecunoscute exemple de deficit al muncii academice.

CNE dublează inutil prerogative și atribuții deja existente, respectiv rolul Comisiilor de Etica din universitățile românești, sarcinile prevăzute în legea de funcționare a CNATDCU și alte mecanisme de control de jos în sus, precum asociațiile profesionale și grupurile de reformă universitară.

CNE este o instituție netransparentă, fără rapoarte anuale publicate pe siteul propriu, fără criterii explicite al investigațiilor desfășurate.


Experții apelați s-au aflat adesea în situații discutabile din perspectiva statutului academic și este problematic ca o instituție cu profilul CNE să îngăduie o marjă atât de laxă, din perspectiva onorabilității, a propriei activități

CNE consumă resurse, nu mare lucru, e drept, însă într-o perioadă în care alte instituții publice au suferit reduceri de personal sau de buget. Având în vedere că toate sarcinile CNE pot fi preluate sau există deja în agenda obișnuită a altor instituții, argumentul resurselor poate fi semnificativ

Profilul public al CNE și al președintelui său trece drept o sfidare nerușinată a Raportului Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Comunismului, întrucât președintele CNE a fost redactor la ERA SOCIALISTA, publicația Comitetului Central al PCR, așadar un nomenclaturist cu acte în regulă, reciclat după Revoluția din 1989 la SNSPA. Politologul Vladimir Tismăneanu afirma, pe site-ul Contributors, însă din iunie 2012, despre această numire a ministrului Liviu Pop: Asadar ministrul Pop a numit in aceasta suprema instanta etica un fost activist ideologic al PCR, angajat ani de zile si platit sa sustina tezele oficiale, sa participe cu contributii proprii la mascarada grotesca a cultului lui Ceausescu. Sincer, cred ca prezenta d-lui Dobrescu ridica serioase probleme de credibilitate pentru acest for. Din păcate, temerile sale s-au dovedit pe deplin justificate.

Concluziile acestor rânduri identifică o singură soluție la mascarada activității CNE – dizolvarea. O idee bună a fostului ministru Daniel Funeriu s-a transformat într-un coșmar al efectelor secundare și perverse. Importăm și construim instituții în domeniul educației numai pentru a-i da dreptate lui T.Maiorescu și teoriei ”formelor fără fond”. CNE încalcă valoarea egalității în fața regulilor, dublează sarcini pe care le pot realiza alte instituții și consumă inutil resursele puține din educație, nu este defel transparent, tolerează experți cu un profil de cercetare incert și sfidează Raportul de analiză și condamnare a comunismului, un document asumat de statul român, prin prezența unui nomenclaturist în conducerea sa.

Dacă Ministerul Educației, universitățile și grupurile informale de reformă doresc cu adevărat un front împotriva imposturii academice, dizolvarea CNE ar fi primul pas.

Alexandru Gabor – contributors.roComenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 9 septembrie 2015

Actualitate

» Start la finanțări UE pentru firmele din IT
» Comisia Europeană cere României să găzduiască 6.351 de refugiaţi
» Preşedintele Iohannis a acordat titlul de “Luptător cu Rol Determinant” pentru 505 persoane
» Guvernul a aprobat “Carta Albă a Apărării”
» Modificări aduse Legii cetățeniei române
» Juncker: “Prioritatea numărul unu trebuie să fie criza refugiaților”
» Guvernul a stabilit prelungirea Strategiei Naționale Anticorupție până la 31 decembrie 2017
» Guvernele României şi Statelor Unite ale Americii vor semna un Acord pentru cooperarea în prevenirea şi combaterea infracţiunilor grave
» Contestaţia lui Sorin Oprescu se judecă luni la Curtea de Apel Bucureşti
» Dezbatere publică pe programul de lucru al bugetarilor
» Modificări aduse Legii cetățeniei române
» Procurorul Dan Alexandru Nițescu a încălcat codul deontologic al magistraților
» Ioan Anton, revocat de la Curtea de Conturi
» Membrii unei grupări specializate în traficul de migranţi au fost trimişi în judecată de DIICOT
» Max, câinele erou al Armatei Române, s-a stins din viaţă
» Exporturile şi importurile au crescut în 2015 comparativ cu 2014
» Urmează două zile ploioase în aproape toată ţara
» Raed Arafat: Urmează să facem o escadrilă de motociclete SMURD pentru intervenții

Publireportaj

» Avantajele încălzirii cu panouri radiante

Dolj

» Încă o promisiune pentru curtea de la Femina
» Cetățean francez, tâlhărit în cimitirul Ungureni
» Pensionari din Catane, lăsați fără bani de o funcționară de la Poștă
» ISJ Dolj: Părinți, nu trebuie să fiți taxați în școli și grădinițe!
» Water Park-ul, gata până la sfârșitul anului
» Misterioasele afaceri ale Primăriei Craiova
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Educație muzicală în folosul copiilor aflați în grija Asociației Vasiliada
» Dolj: Mănăstirea Maglavit şi-a sărbătorit hramul
» Strada din Craiova care arată ca înainte de cutremur
» Maria Tănase Simfonic, spectacolul toamnei la Craiova 
» Clasele nu se amenajează pe banii părinţilor!
» Încă o promisiune pentru curtea de la Femina
» Manda vrea sistem modern de ticketing la RAT
» Caravană de film pentru copii, la Craiova

Gorj

» Fostul judecător al Curţii Constituţionale, Toni Greblă, trimis în judecată de DNA
» Şef interimar la UM Sadu
» Doi poliţişti şi un jandarm încearcă să scape de puşcărie după ce au bătut un om

Mehedinţi

» Percheziţii acasă la secretarul Primăriei Orşova

Vâlcea

» Vâlceni cercetaţi penal pentru infracţiuni la regimul circulaţiei

Sport

» „Viperele“ s-au impus la Mediaş
» Gorjenii vor să o scoată pe Dinamo din Cupa Ligii
» Alb-albaştrii înfruntă Viitorul fără Cârţu
» După ce a fost notat cu 7,80 la admitere la Universitatea din Craiova, Hagi a preferat să joace la Sportul, nu la „Maxima“
» Flavia Pennetta, în semifinale la US Open
» Florin Mergea şi Rohan Bopanna, eliminaţi în sferturi la dublu la US Open
» Fotbal – CSU II Craiova a fost eliminată din Cupa României

Bani & Afaceri

» Cum ne afectează viața noile prevederi din Codul Fiscal

Educatie

» Primăria a cheltuit un milion de lei pentru repararea şcolilor

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top