6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiVictor Ponta în fruntea guvernului - o vulnerabilitate pentru România în contextul regional actual

Victor Ponta în fruntea guvernului – o vulnerabilitate pentru România în contextul regional actual

Un premier urmărit penal în fruntea guvernului, cu un partid înţesat de lideri urmăriţi penal şi o coaliţie parlamentară cu agenda împotriva interesului public, este amestecul perfect pentru a crea o vulnerabilitate majoră într-o ţară ca România. Aflată aproape de epicentrul celei mai mari crize din Europa ultimilor 25 de ani, izolată între trei ţări (Ungaria, Serbia, Bulgaria) apropiate de Rusia, România poate deveni extrem de vulnerabilă dacă Victor Ponta rămâne premier după ce procurorii DNA au început urmărirea penală.
Premierul Victor Ponta, acuzat de DNA de fapte de corupţie în dosarul Dan Şova – Turceni – Rovinari, a refuzat să-şi depună demisia cerută public de preşedintele Klaus Iohannis. Soarta lui în fruntea guvernului atârnă acum de decizia colegilor deputaţi, unde coaliţia PSD-UNPR-PC-PLR are o majoritate confortabilă. Cu alte cuvinte, în parlament, Ponta nu va avea mari emoţii la votul pe cererea DNA. Poate să aibă emoţii dacă se ridică valul popular de nemulţumire.
De ce e o vulnerabilitate pentru România rămânerea premierului Victor Ponta în fruntea executivului? Iată principalele motive:
1. Premierul României devine nefrecventabil pentru aliaţii României. Nu îmi imaginez că prea mulţi lideri din UE sau NATO vor vrea să apară alături de Victor Ponta, ştiind că acesta urmează să fie trimis în judecată.
2. Asupra activităţii guvernului vor plana constant suspiciuni. Raţionamentul e simplu: tot timpul opinia publică va suspecta că în spatele unei ordonanţe de urgenţă, al unei hotărîri de guvern sau al unui proiect de lege se poate ascunde o măsură care să-l ajute pe premierul urmărit penal să scape de probleme.
3. Un guvern condus de un urmărit penal va fi o invitaţie largă pentru corupţie. Exact aşa acţionează acum Parlamentul României, în răspăr faţă de interesul public, legiferând în interesul unui grup de persoane cu probleme în justiţie. Or, experienţa Ucrainei, dar şi a Moldovei ne arată că un stat cu instituţii corupte este uşor de penetrat de cei care au interesul fragilizării acelui stat. În cazul României, Rusia ar fi principalul beneficiar al acestei situaţii, pentru că ştie să valorifice la maximum vulnerabilităţile instituţiilor.
4. Situaţia politică redevine irespirabilă. Rămânerea lui Victor Ponta la Palatul Victoria înseamnă începutul unei tensiuni clare pe ruta guvern – preşedinte – parlament, iar ultimul lucru de care are România nevoie acum ar fi blocaje politice pe teme mari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS