Rahat cu apă rece de la Senat pentru pacientul român

Autori


Pacienţii s-au revoltat. Degeaba. Şefii cei mari deja plecaseră. Acesta e rezumatul marii dezbateri despre respectarea drepturilor pacienţilor organizată marți în Senatul României. Nu a apărut nici unul din cei trei senatori membri în comisia de sănătate, toţi doctori, care ar fi trebuit să participe.

Ministrul sănătăţii, a cărui prezenţă fusese anunţată, a trimis în locul său trei reprezentanţi, dintre care doi au tăcut, iar cel de-al treilea mai bine tăcea şi el. Cotroceniul domnului Iohannis trebuia să fie reprezentat de unul dintre consilieri: nici acesta nu și-a făcut timp să vină. Noroc că apa din pahare a fost rece.

Singurul demnitar din sistemul medical care a binevoit să fie prezent la dezbaterea despre drepturile pacienţilor a fost preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea. Şi-a rostit intervenţia, apoi a plecat. În urma sa au rămas câţiva medici practicieni care, nefiind politicieni, au putut să jertfească două ore din timpul lor. Au fost şi doi parlamentari, ambii membri în comisia parlamentară pentru drepturile omului, deci fără mare putere de decizie în sistemul medical, dar cu adevărat bine intenţionaţi. Şi mai mulţi pacienţi: hemofilici, diabetici, cu cancer, cu hepatită. Toate nişte nimicuri pe lângă programul încărcat al aleşilor poporului.

Rahat cu apă rece: asta e ceea ce primesc reprezentanţii pacienţilor români pe la mai toate conferinţele şi dezbaterile unde sunt invitaţi.

Tipicul e aşa: mai întâi ia cuvântul un demnitar important care, invariabil, povesteşte despre „punerea pacientului în centrul sistemului“. Apoi cuvântează un demnitar de rang mediu care îi dă dreptate şefului şi, eventual, enunţă şi câteva „realizări“. Vine pauza sau, dacă nu e pauză, înaltul demnitar se scuză pentru viaţa lui ocupată, se ridică şi pleacă din mijlocul discuţiilor. La sfârşit, întotdeauna la sfârşit, au voie şi pacienţii să spună ceva. Uneori vorbesc revoltat, alteori li se pune în gât un nod de lacrimi. Degeaba. În sală mai sunt să-i asculte doar gazdele evenimentului şi jurnaliştii.

În România, pe hârtie, pacientul are multe drepturi. Enumăr mai jos doar câteva şi e foarte posibil să nici nu ştiţi de existenţa unora dintre ele:

Aveţi dreptul să vi se vorbească „respectuos, clar, cu minimalizarea terminologiei de specialitate“. Medicul, asistenta sau infirmiera care nu face asta încalcă articolul 8 din Legea nr. 46/2003 şi îl puteţi da în judecată. Aţi putea câştiga!

Aveţi dreptul să solicitaţi o a doua opinie medicală şi de la alt medic decât medicul dumneavoastră curant.

Dacă sunteţi internat într-un spital de stat, aveţi dreptul să fiţi tratat şi de un medic din afara acelui spital.


Aveţi dreptul să faceţi parte din Consiliul de Etică al unui spital, consiliu care supraveghează calitatea serviciilor medicale oferite în acel spital sau cazurile în care se încalcă demnitatea pacienţilor. Cum ar fi gravidele cărora li se cer bani pentru ecografii, deşi au dreptul GRATUIT la ele şi la orice alte analize.

În dimineaţa aceasta am primit un mesaj de la un pacient. Diagnosticat cu cancer şi tratat în cel mai important institut de oncologie din ţară, pacientul a fost informat că farmacia spitalului nu mai are principalul medicament necesar în schema sa terapeutică. A fost trimis să-l cumpere de la o farmacie comercială (aflată chiar la poarta spitalului) care avea acel medicament. Dar farmacista l-a anunţat că medicamentul respectiv era rezervat pentru altcineva. Pacientul a început să facă drumuri între medicul său curant şi farmacistă pentru a i se permite să cumpere medicamentul din farmacie. Mai multe drumuri. Pacient diagnosticat cu cancer şi aflat, conform spuselor demnitarilor, „în centrul sistemului“.

Primesc destul de frecvent astfel de mesaje de la pacienţi. Sunt întrebat ce e de făcut? Cum pot fi schimbate lucrurile? Răspunsul meu invariabil este: prin organizare. Ştiu că sună a limbă de lemn, a fleoşcăire imediată, dar e singura soluţie.

Un pacient român care nu mai suportă umilinţa din spitale începe, de obicei, să facă scandal. Dacă efectul pe termen scurt există – de cele mai multe ori medicii şi asistenţii nu vor să se pună cu „nebunul ăla“ -, rezultatul nu este nici durabil şi nici just. Căci scandalul macină nervii medicului sau asistentului, profesionistul din prima linie care nu are nici vreme şi nici în fişa postului rezolvarea problemelor din sistem. El trebuie să trateze pacientul. Nu el ar trebui să fie ţinta.

Dar aţi auzit de pacienţi care să facă scandal marelui profesor sau domnului manager, sau primarului care preferă să planteze panseluţe în loc să aducă medici în oraş, sau senatorilor din Parlament care n-au nici timp, nici chef? Nu. În faţa acestor „somităţi“ pacientul tace mâlc. E intimidat. Pentru că ştie că, în caz de conflict deschis cu puternicul locului, nimeni nu-i va ţine spatele.

Asociaţiile de pacienţi sunt cele care ar trebui să furnizeze asistenţa juridică necesară pacienţilor insultaţi în spitale. Cele care ar trebui să pună presiune pe ministere pentru scăderea preţurilor la medicamente. Cele care ar fi capabile să se ia în piept şi cu un ministru prea politizat, şi cu zece parlamentari nesimţiţi, şi cu un preşedinte nepăsător. Pentru că ar avea în spate nu mii, ci sute de mii de pacienţi şi familiile lor. Căci un scandal făcut o dată medicului rezident din camera de gardă nu rezolvă, de fapt, nimic.

Acesta ar trebui să fie rolul asociaţiilor de pacienţi. Nu să adune, cum fac astăzi, fonduri pentru a renova spitalele de copii. Nu să facă rost de medicamentele care lipsesc din clinicile de oncologie pediatrică. Nu să doteze maternităţile cu incubatoare. Toate aceste lucruri sunt datoria statului, nu a pacienţilor.

Doar că statul român e condus de şmecheri. Şmecheri încântaţi să taie panglici în clinicile nou-dotate prin donaţii adunate de (şi de la) acei oameni pe care, altfel, îi tratează doar cu un rahat şi nişte apă rece.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 22 aprilie 2015

Actualitate

» Grevă a marinarilor eleni pe 1 mai
» Coridorul de gaze între România, Bulgaria şi Grecia va fi gata la finele lui 2018
» Camera Deputaţilor a decis ca data de 10 Mai să fie zi de sărbătoare naţională
» ICCJ decide în 6 mai dacă îl va condamna pe Liviu Dragnea în dosarul Referendumului
» Românii vor intra mai uşor în Canada
» Germania îşi revizuieşte – în creştere – prognoza de creştere economică
» O măsură reparatorie pentru pensionarii militari
» Franţa: A fost arestat un student care pregătea un atentat “iminent” în zona Parisului
» ANM: Vremea se răceşte în toate regiunile ţării

Local

» Olt: Patru suspecţi de trafic de minori, reţinuţi
» Consiliul Judeţean Mehedinţi implementează Proiectul “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”

Dolj

» Elevii Liceului „Marin Sorescu“ înfrumusețează Craiova
» Cum iei locuință în cartierul chinezesc prin Prima Casă
» Exporturile au scăzut în Dolj, influențate de producția Ford
» Cum și când se rezolvă problemele iluminatului public?
» Străzile din Bănie, asfaltate pe rând
» Câinii de salvare cheamă craiovenii pe Hipodrom
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Rozica Petra, cântec și poveste
» Șofer condamnat cu executare pentru ucidere din culpă
» Dolj: Peste 500 joburi la Bursa Locurilor de Muncă de vineri
» Craiova: Ţigări de contrabandă în valoare de 3.300 de lei, confiscate de jandarmi
» Filmul românesc “Cel ales”, câştigător al “Rising Star Award” din Canada, lansat şi în Oltenia
» Craiova: Concert gratuit de muzică folk, country şi pop-rock
» Un cartier craiovean rămâne o zi fără apă
» Craiovenii amendați pentru că lasă animalele de companie în spațiile verzi

Gorj

» Scandal în sediul Poliției Târgu Cărbunești
» Olimpicii Gorjului, „exportați“ la Cambridge şi Stanford
» Gorj: Evaziune fiscală de peste 1,7 milioane de euro
» Gorjean găsit spânzurat în casa primarului din Rovinari
» Gorj: Sens giratoriu în faţa Primăriei Târgu Jiu
» Gorj: 1.870 de persoane fără acte de identitate
» Gorj: Elev lovit pe trecerea de pietoni
» Doi medici au fost reţinuţi după percheziţiile de ieri din Vâlcea, Olt şi Gorj

Olt

» Olt: Un bărbat din Tia Mare şi-a înjunghiat mortal fiul

Mehedinţi

» Mehedinţi: Jandarmii asigură liniştea cetăţenilor de “Zilele Severinului”
» Mehedinţi: Peste 1.000 produse de panificație și patiserie, confiscate
» Mehedinţi: ISU “Drobeta” recrutează candidaţi pentru şcolile de pompieri

Sport

» Chiajna, noua țintă pentru CSU
» Salt considerabil al handbalistelor craiovene – Anul trecut erau la retrogradare, acum trag la cupele europene
» Spadasinii craioveni trag la Europene
» Se cern valorile în Liga Europa
» Fotbal – CSU Craiova, amendată de Comisia de Disciplină
» Florin Mergea s-a calificat în proba de dublu a turneului BRD Năstase-Ţiriac Trophy
» Fotbal – Alb-albaștrii vor victoria la Chiajna

Bani & Afaceri

» Guvernul a deblocat 15 milioane de lei pentru sprijinirea IMM-urilor

Educatie

» CJ Mehedinţi sprijină Primăria Orşova în realizarea unei creşe

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Opinii

» Scrisoare deschisă către bancă

Top