11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiStop-cadru la controale RAT Craiova

Stop-cadru la controale RAT Craiova

Pieton obişnuit şi lejer pe trotuarul ce mărgineşte Spitalul de Copii nr. 2 din Craiova. În seara zilei de joi, 13 februarie, anul curent, după ora 18.35, ceva nefiresc îmi atrage atenţia. Un grup de bărbaţi controlează călătorii din microbuzul DJ-10-VPE staţionat pe trotuar, alţii solicită biletele de călătorie dintr-un autobuz al RAT Craiova şi alţii urmăresc de pe trotuar acţiunile colegilor. Am făcut stânga-mprejur şi am privit mai atent ce se întâmpla. „Corpul de control“ era format din şase bărbaţi. Îmbrăcaţi normal, de iarnă. Fără ecusoane. Pentru că acţiunea se repeta, am observat stratagema. Când urcau în autobuze, de sub îmbrăcămintea de iarnă şi sacourile deschise la nasturi apărea la vedere ecusonul în faţa călătorilor cărora li se cerea biletul la control. O atitudine total netransparentă, una de poliţie secretă, haiducească. Unul din corifeii găştii, probabil cu însărcinări de „a  ţine de şase“, observând că scriu ceva într-un carneţel, mă întreabă mieros dacă poate să-mi fie de folos cu ceva. I-am răspuns că în caz de nevoie de ajutor aş fi apelat. Continuam să scriu numerele de circulaţie ale autobuzelor RAT oprite din trafic între staţii: DJ-09-FCE, DJ-08-EIR, DJ-09-DJX, DJ-08-UVP, DJ-09-CBU, DJ-08-FCB.
De ce sunt aşa vehement cu acest subiect? Pentru că sunt născut şi crescut în acest oraş, ba chiar în cartierul unde s-a desfăşurat evenimentul. Pentru că am călătorit ani de-a rândul cu mijloace de transport în comun din Craiova, din Bucureşti (singurul oraş din România cu o reţea de transport superioară oricărui alt oraş din ţară), din alte localităţi. Subliniez, de asemenea, că în afară de Bielorusia şi Islanda, am călătorit în toate ţările Europei. Niciodată nu mi-a fost dat să întâlnesc un astfel de „control la bilete“, acest hold-up oltenesc sui-generis care calcă în picioare libertăţile noastre constituţionale şi cetăţeneşti, inclusiv principiul juridic unanim acceptat în ţările civilizate de nevinovăţie până la proba contrară. Or hold-up-ul de care vorbesc face ca timpul majorităţii corecte a călătorilor să fie dispreţuit, prin oprire între staţii, de cei care doresc prin orice mijloace să îi surprindă pe cei ce călătoresc fraudulos.
Revenind la eveniment. În momentul în care am fost hotărât să observ mai atent ce se întâmplă, am fost convins că acţiunea era ordonată de la un nivel superior celor care o puneau în practică. Acest gând s-a dovedit a fi real când am fost interpelat de un tânăr, de 30-35 de ani, care s-a prezentat ca fiind şeful controlorilor şi a fost alertat de aceştia. Cum eu nu am avut nici un incident cu echipa sus-amintită, mi s-a confirmat supoziţia că acest „corp de control“ era conştient că executa o activitate ce nu era tocmai civilizată sau legală. Tânărului şef din structura RAT Craiova i-aş reproşa, cu atât mai mult cu cât din conversaţie a reieşit că e absolvent de Drept, că m-a agăţat netam-nesam. Într-o societate democrată şi civilizată, nu te duci la un om care stă pe loc pe un trotuar să-l întrebi, fie şi politicos, „Nu vă supăraţi, dar sunt curios  de ce staţi aici?”. Apoi, destul de dibaci, probabil pentru a scoate superiorii din culpă, a afirmat că este cel care coordonează şi va coordona acest tip de hold-up-uri. Pe tânărul şef îl cheamă Daniel Duican şi la despărţire i-am spus că avantajul democraţiei, pe care el n-o respectă, este că putem să discutăm civilizat în condiţiile în care făţiş avem atitudini diferite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS