15.6 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăOpiniiRuptura. Sistemul are anticorpi şi scuipă

Ruptura. Sistemul are anticorpi şi scuipă

Daniel Morar s-a retras din fruntea Ministerului Public. A venit acolo, spunea fostul şef al DNA, ca „să rezolv probleme, nu să creez probleme“.
Le-a urat succes colegilor şi i-a îndemnat să-şi continue treaba, în măsura în care pot.
Aici, în această frază, stă probabil cheia ultimelor zile. În măsura în care pot să ducă până la capăt dosarele grele, în măsura în care pot să instrumenteze noi dosare grele.
Între ei, procurorii DNA, şi aceste dosare grele, se află sistemul. Politicul. Politicul a devenit deranjat de prea multă independenţă, îi e frică.
Politicienii, de toate culorile şi din toate partidele, se tem pentru libertatea lor.
„Pentru că orice corupt trebuie să intre în puşcărie“, aşa cum a declarat Daniel Morar, când a anunţat că îşi dă demisia din fruntea Parchetului General, le-a întărit politicienilor convingerea că Morar şi alţii ca el nu trebuie lăsaţi să-şi facă meseria.
Sistemul are anticorpi, reuşeşte să scuipe afară ce nu-i convine.
„Oricine, în afară de Morar“, anunţa deplorabilul ministru interimar al justiţiei, plagiatorul Victor Ponta. „Nu procurorii decid nominalizările“, întăreşte la fel de deplorabilul Traian Băsescu. Amândoi au dreptate, şi legea confirmă asta. Litera ei, e adevărat. Spiritul legii, însă, nu e punctul forte al nici unuia dintre ei. Legea nu spune că nu trebuie urmate proceduri transparente de selecţie. Litera legii, de care sistemul se agaţă acum, îi ajută pe politicieni să scape de procurorii foarte buni, nu buni sau medii, pentru că doar procurorii foarte buni pot să rezolve dosare grele.
Traian Băsescu a trădat în 2005 sistemul. I s-a opus şi a reuşit să lase justiţia să-şi facă treaba. Şi-a făcut-o însă prea bine. Prea multă luptă anticorupţie strică.
Sistemul are anticorpi şi a încercat de două ori, în 2007 şi în 2012, să-l treacă pe linie moartă.
Nu a reuşit, pentru că în vara lui 2012 Bruxelles-ul a amintit de reguli.
Şi, din garaj, preşedintele suspendat a făcut apel la reguli. Şi a denunţat lovitura de stat pusă la cale de sistem. Din care făcea şi face parte Victor Ponta. Noul partener al lui Băsescu.
După opt ani, Băsescu se reîntoarce în sistem. Scuipând, la rândul lui, pe reguli. Pe acele reguli cerute de Bruxelles, care nu se află în litera legii, ci în spiritul ei.

PS. Mulţumesc, Daniel Morar.

Dragoş Ghiţulete – Contributors.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS