10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăOpiniiTăiem sau adăugăm?

Tăiem sau adăugăm?

Asta-i întrebarea zilei. Victor Ponta zice că 500 de mii de români care și-au mutat între timp domiciliul în străinătate trebuie rași de pe listele electorale. O fi vorba de mutați cu acte în regulă sau e o estimare făcută după ureche? Altă categorie, morții, trebuie radiați și ei, desigur. Dar mai avem și categoria celor care trebuie incluși în liste: cei care au dobândit cetățenie și au domiciliul în România, precum și cei care au împlinit între timp 18 ani. Care or fi mai mulți?  
De exemplu, o statistică de la Ministerul Justiției indică faptul că, între 2002 și 2012, aproximativ 150.000 de noi cetățeni români au depus jurământul la MJ, ceea ce înseamnă că vorbim despre cetățeni cu domiciliul stabilit în România (doar ei depun jurământul aici), astfel că trebuie incluși în listele permanente. Dacă guvernul va reuși să taie în total mult peste un milion (500 de mii influențează cu un punct procentual rezultatul, deci nu coboară pragul prea mult) fără să adauge nimic, coboară pragul și referendumul e validat. Pe scurt, trebuie să caute bine după morți, mutați sau rețeta lui Stavarache: buletine expirate etc.
Dacă vor include însă în listele electorale tot atât cât taie, Curtea trebuie să invalideze referendumul. Indiferent de situație, e aberant să schimbi regulile jocului după ce jocul s-a încheiat. Să muți poarta după ce ai tras pe lângă ea, pretinzând că traiectoria mingii indică de fapt un gol, nu rateul văzut de toată lumea. Iar acest meci absurd ne costă azi prăbușirea leului, fuga investitorilor, deprecierea economiei. Și, totuși, de ce Ioan Rus mai este ministru de interne? Ce înțeleg oficialii de la Bruxelles, FMI-ul și restul lumii civilizate dintr-o țară închisă pentru inventar în următoarele 30 de zile?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS