14.2 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiCum va capitaliza PD-L măsurile anunţate de Traian Băsescu

Cum va capitaliza PD-L măsurile anunţate de Traian Băsescu

6 mai va însemna, poate, şansa redefinirii şi consolidării PD-L pe zona dreptei româneşti. Discursul lui Traian Băsescu marchează un moment istoric: despărţirea programatică de statul asistenţial, de confuzia ideologică întreţinută de predecesorii săi şi de el însuşi în perioada primului mandat. Măsurile economice anunţate de şeful statului – reducerea salariilor cu 25%, scăderea pensiilor cu 15%, tăierea programelor asistenţiale şi protejarea sectorului productiv – obligă PD-L la coerenţă politică şi ideologică de care, până acum, n-a dat dovadă.
Dimpotrivă, o parte dintre liderii săi au cochetat cu stânga şi au rămas prizo-nierii discursului paternalist, cu priză la păturile sărace şi dependenţii de stat. De acum însă, stânga şi dreapta capătă un contur mai clar, iar PNL riscă să rămână afară din joc. Culmea, până şi PSD are de câştigat: primeşte în dar categorii sociale întregi, pe voturile cărora se băteau până mai ieri şi profeţii dreptei. Victor Ponta a luat în braţe tot sectorul bugetar şi pensionarii, însă nu toţi vor crede necondiţionat în lacrimile sale. De acum, PSD are nevoie de proiecte să arate că se pricepe şi la altceva decât să strige: jos Băsescu, jos Guvernul!
PD-L are în faţă două opţiuni: să urmeze linia impusă, pe o zonă de dreapta fără echivoc, sau să cedeze iarăşi tentaţiilor populiste, revenind la partidul struţo-cămilă. Şi asta din două motive: fie din cauză că o parte din partid, în special garda veche, rămâne tributară unei viziuni populist-stângiste, fie din cauza presiunii sociale tot mai mari. Vor urma proteste de stradă, greve, poate chiar blocarea unor sectoare întregi (educaţia, de pildă). Sub asaltul sindical, mulţi vor fi gata să depună armele.
Apoi, integritatea cabinetului Boc va juca un rol şi mai important. Faptul că guvernul taie acum din salariile bugetarilor şi din pensii va face ca orice licitaţie trucată, orice ban furat de la stat în complicitate cu puterea să fie drastic sancţionate de opinia publică. Indulgenţa cu care partidul a tratat cazul Gutău, de pildă, va fi de neconceput de azi încolo. Asta, pentru că orice act de corupţie, cât de mic, înseamnă îndestulare din pâinea luată azi de la gura celor săraci.
Altfel spus, planurile lui Traian Băsescu, oricât de reformiste par, pot fi cu uşurinţă date peste cap chiar de guvern. Mai exact, de acei miniştri care vor dori să ţină mai departe statul captiv şi să exploateze resursele publice în interese proprii sau pe criterii clientelare. Pe scurt, PD-L e condamnat să reformeze statul şi justiţia şi, nu în ultimul rând, să se reformeze pe sine.
Sunt de notat câteva avertismente clare adresate unor miniştri din cabinetul Boc, iar cel vizat direct pare să fie Adriean Videanu, ministrul economiei: „De asemenea, în ceea ce priveşte soluţiile ce vor fi aplicate în continuare sunt vizate inclusiv acele excepţii care au decredibilizat acţiunea guvernului de a reduce sporurile exagerate şi veniturile date în afara legii. Mă refer aici la cei care se află în consilii de administraţie, fiind în acelaşi timp salariaţi ai Ministerului Economiei, ai Ministerului de Finanţe, ai altor ministere. Veniturile pe care le obţin ca reprezentanţi ai statului vor fi impozitate cu procente foarte mari, rămâne să stabilească guvernul care vor fi aceste procente“. Cartonaşul roşu arătat lui A. Videanu pare să-i complice acum planurile celui care râvneşte la funcţia de prim-vicepreşedinte PD-L.
Au urmat apoi alte avertismente, unul repetat către Sebastian Vlădescu, şi altul către Vasile Blaga, alt greu din partid: „Vă pot spune că în discuţiile pe care le-am avut cu membri ai guvernului am atenţionat că responsabilitatea cea mai mare în diminuarea evaziunii fiscale şi a contrabandei cu ţigări, cu alcool şi cu alte bunuri revine ministrului Vlădescu şi ministrului Blaga, cei care au instrumentele de control sau de oprire la frontieră a bunurilor care fac obiectul contrabandei“. Cu alte cuvinte, dacă nu performaţi, vă pierdeţi funcţiile.
Avertismentele publice către Videanu şi Blaga vor da iarăşi aripi reformiştilor din partid. Ei vor căuta să exploateze la maximum oportunitatea deschisă de acţiunea şefului statului. Bătălia internă se va intensifica, mai ales că alegerile în PD-L bat la uşă.
Potrivit unor informaţii, e posibil ca ministrului de externe, Teodor Baconschi, să i se deschidă calea spre o funcţie la vârful PD-L. În orice caz, Baconschi pare aruncat subit în zona activismului politic, ceva neobişnuit pentru un intelectual destul de discret, dar suficient de ambiţios. De remarcat că pe 13 mai, Baconschi va conferenţia pu-blic despre „rolul democraţiei creştine în reconstrucţia dreptei româneşti“.
Prin urmare, PD-L are acum, graţie armelor puse în braţe de Traian Băsescu, toate datele pentru a declanşa ofensiva în plan ideologic. Emil Boc şi Traian Băsescu n-au scăpat încă de ştampila oportunismului politic, aplicată după virajul subit de la stânga la dreapta, când PD a basculat din Internaţionala Socialistă în Partidul Popular.
Însuşi Traian Băsescu s-a reinventat greu, evoluând în timp şi cu sincope de la stângismul afişat pe vremea când era primar general, la un soi de ultraliberalism agresiv, manifestat în discursul său de joi, 5 mai. Veţi spune: dar Traian Băsescu nu crede în dreapta! A fost împins de criză şi de un guvern slab să ia măsuri in extremis. Nu avea de ales. E foarte posibil. Chiar dacă sunt măsuri conjuncturale, ele scot PD-L şi pe şeful statului din ambiguitate, iar părăsirea acestei direcţii îi va costa politic.
Lăsând trecutul în urmă şi confuziile doctrinare generate de decizii guvernamentale contradictorii, PDL are acum şansa unei opţiuni clare: să ocupe întreg spaţiul dreptei. Mai simplu, să aibă grijă de sectorul privat, să producă bogăţie şi să lase stângii grija redistribuirii şi protecţiei sociale.
Îl ajută din plin liberalii. PNL a comis o eroare majoră, dar previzibilă: liderii săi au condamnat în bloc ceea ce un partid pretins de dreapta era obligat să susţină. Cu atât mai mult cu cât Dinu Patriciu teoretiza în vremuri de criză, în câteva editoriale publicate în ziarul său, Adevărul, ceea ce Traian Băsescu anunţa astăzi: dezumflarea statului obez.
Între poziţiile lui Dinu Patriciu, corecte din punct de vedere liberal, şi solidaritatea bizară cu statul asistenţial, exprimată de liderii PNL, se cască o prăpastie cât Kazahstanul. Dacă o ţin tot aşa, liberalii va trebui ei, de această dată, să opteze, cât mai au timp, şi să execute virajul ideologic, dar în sens invers: de la dreapta la stânga. Sau să meargă după Traian Băsescu şi PD-L. Şansa ultimilor va sta în modul în care vor gestiona criza economică de acum încolo.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

36 COMENTARII