16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiIluzia unei Românii creştine

Iluzia unei Românii creştine

Dacă istoricii i-au numit renascentişti pe artiştii italieni şi iluminişti pe filozofii francezi, generaţiei noastre i s-ar potrivi cel mai bine termenul de iluzionişti. Căci oare când în istorie oamenii au crezut mai abitir că o cremă conţine secretul tinereţii sau că statutul de umbră televizată înseamnă aproape fericire? Iluzia, acesta este balonul de săpun în interiorul căruia înotăm cu toţii. Maşina puternică este înconjurată de balonul drumurilor impracticabile. Salariul mare de multinaţională pluteşte în mijlocul balonului lipsei de timp. Şi peste toate aceste iluzii domneşte cea mai mare şi atotcuprinzătoare dintre ele: balonul de săpun al României creştine.
În ce mai credem noi astăzi? Conform statisticilor, 99,8% dintre români se declară creştini, aparţinând unei confesiuni sau alteia. E o majoritate covârşitoare care ne recomandă drept una dintre ţările europene în care trăiesc cei mai mulţi creştini. Sau, mai exact, cei mai mulţi iluzionişti.
România este ţara europeană în care se efectuează cele mai multe avorturi, deşi preoţii predică împotriva acestui act. România este ţara în care, conform statisticilor Eurodata, doar 3% dintre români mai ţin post, deşi tradiţia ortodoxiei impune respectarea acestor reguli. Deşi mulţi teologi români aşază în centrul vieţii creştine milostenia, clericatul acceptă într-un an de criză darul a 13 mili-oane de euro din bugetul ţării pentru a-şi clădi biserici din piatră. În România, valorile tradiţionale ale familiei sunt asumate şi predicate, dar la marşurile pro-familie nu se adună mai mult de 300 de oameni, iar Patriarhia îi mustră pe aceşti creştini la un loc cu necredincioşii care mărşăluiesc la paradele gay. În Facultăţile de Teologie chiar şi unii dintre cei mai înalţi păstori s-au molipsit de păcatul simoniei, dar studen-ţii teologi nu reacţionează, lăsând dezvăluirile reparatorii în seama jurnaliştilor. În şcolile ţării cu 99,8% dintre locuitori creştini, religia este o materie opţională, iar vârsta medie a începerii vieţii sexuale s-a stabilizat în jurul a 17 ani. „Adu-ţi aminte să sfinţeşti ziua Domnului“ este una dintre poruncile Decalogului, dar, deşi la nivel declarativ Dumnezeu este foarte important în viaţa a 84% dintre români, doar 28% îşi reamintesc să meargă în fiecare duminică la Biserică.    
După ce criterii poate fi apreciat cât de creştin sau cât de păgân este un om? Suntem educaţi în spiritul unei epoci relativiste, în care toleranţa reprezintă virtutea supremă, şi de aceea sunt tentat să dau un răspuns în ton cu vremurile: fiecare dintre noi este păcătos şi nimeni nu este vrednic să ridice piatra. Cu toate acestea, în Noul Testament răspunsul este foarte clar: „După cum trupul fără duh este mort, tot aşa şi credinţa fără fapte este moartă“. Confundăm adesea iubirea cu toleranţa. Toleranţa ştie să închidă un ochi în faţa adevărului, de dragul bunei convieţuiri, iar iubirea, deşi iertătoare, nu se sfieşte să pună degetul pe o rană deschisă în trupul adevărului.
În România s-a scris de multe ori despre problemele Bisericii. Stilourile erau în-muiate fie într-un elan critic fără discernământ, fie într-un stil defensiv, lipsit de nuanţe. Prea puţini s-au aplecat însă asupra realităţii: societatea românească nu mai este creştină decât la nivel decla-rativ. Chiar şi când este vorba despre aspiraţiile tinerei generaţii, idealurile consumiste le-au înlocuit deja pe cele specific creştine. În realitate, în rândul poporului român mai rezistă doar
firicele firave de duh creştin. Restul este doar un uriaş balon de săpun…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

24 COMENTARII