24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiO ordonanţă la mişto

O ordonanţă la mişto

Vremuri de restrişte. E criză. Ţara este condusă de un guvern responsabil, care s-a gândit la binele nostru şi la cum vom trece peste criză. S-a gândit chiar de anul trecut, de prin decembrie, când a emis o ordonanţă de urgenţă. Ordonanţa de Urgenţă nr. 223 din 30 decembrie 2008, prin care se decide reducerea drastică a cheltuielilor bugetare. Zice ordonanţa asta la articolul 2, alin. 1: „Ordonatorii principali de credite ai autorităţilor şi instituţiilor pu-blice, indiferent de modul de finanţare şi de subordonare a acestora, au obligaţia să prevadă în proiectul de buget pe anul 2009 cheltuieli pentru achiziţionarea de bunuri şi servicii cu cel puţin 15% mai mici decât cele aprobate pentru anul 2008 pentru această natură de cheltuieli“. Acelaşi articol, la alin. 2, mai zice: „Ordonatorii principali de credite prevăzuţi la alin. 1 au obligaţia să prevadă în proiectul de buget pentru anul 2009 cheltuieli pentru achiziţionarea de mobilier, aparatură birotică, maşini şi echipamente cu 50% mai mici decât cele aprobate pentru anul 2008 pentru această natură de cheltuieli“.

Preambulul acestei ordonanţe este pur şi simplu emoţionant, înduioşător, mai că îţi vine să-l iei în braţe pe domnul prim-ministru Boc şi să-l rogi să transmită un „Să trăiţi bine!“ călduros mentorului Domniei sale, marinarul preşedinte Băsescu. Ni se spune, cu un înalt spirit civic şi cu simţul european al răspunderii, că ordonanţa este adoptată de guvern „luând în considerare presiunile şi riscurile determinate de evoluţiile economice interne şi externe, necesitatea susţinerii creşterii economice şi reducerii inflaţiei, precum şi asigurarea cu prioritate a sumelor destinate finanţării proiectelor de infrastructură şi a cofinanţării proiectelor finanţate din fonduri europene şi a contribuţiei României la bugetul comunitar, având în vedere opiniile şi recomandările Comisiei Europene, dar şi ale agenţiilor de rating efectuate cu ocazia evaluărilor periodice, rezultând că pentru evitarea riscurilor semnalate este necesară adoptarea unei politici de restrângere a cheltuielilor bugetare, toate acestea vizând interesul general public şi constituind situaţii de urgenţă şi extraordinare, a căror reglementare nu poate fi amânată în temeiul art. 115, alin. 4 din Constituţia României“.

Ordonanţa este sublimă, înălţătoare, dar lipseşte cu desăvârşire în cuprinsul multora dintre bugetele pe anul 2009 adoptate de consiliile locale ale oraşelor româneşti. Îmi este dificil să ofer cifre exacte. Nivelul transparenţei consiliilor locale şi primăriilor din ţară este la talpa cizmei. Am încercat să fac un studiu folosind internetul.
Unele primării de oraş nu au postat bugetul pentru 2009, iar altele îl prezintă folosind fie informaţii neclare şi dificil de înţeles, fie informaţii trunchiate. Un site de primărie de mare oraş chiar mi-a blocat şi browser-ul, iar antivirusul m-a anunţat că sunt pe cale să încasez un virus. Îmi este clar că un simplu cetăţean nu are şanse să afle şi să înţeleagă cum vor fi administraţi banii pe care îi plăteşte comunităţii, sub formă de taxe şi impozite, de către cei pe care i-a ales să-l reprezinte în consiliul local al localităţii sale. Totuşi, din informaţiile pe care le am, pot susţine că Ordonanţa nr. 223 din decembrie 2008 nu este respectată. Este suficient să puneţi o întrebare la primăria oraşului în care locuiţi, conform Legii nr. 544/2001, şi vă puteţi lămuri.

Surprinzătoare sunt însă indiferenţa şi lipsa de reacţie a prefecţilor de judeţ, reprezentanţii guvernului în teritoriu, cei care sunt obligaţi de lege să aplice măsurile ne-cesare pentru implementarea politicilor naţionale stabilite de guvern. Se pare că mafia politico-economică a impus prefecţilor un fel de „lege a tăcerii“, aşa că Ordonanţa de Urgenţă nr. 223/2008, prezentată la momentul emiterii ca fiind un prim şi mare pas al programului anticriză al guvernului Boc, a devenit o ordonanţă adoptată la mişto. Să trăiţi bine, dacă mai puteţi!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII