14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiCine a scos cuţitul

Cine a scos cuţitul

Scandalul izbucnit după convocarea la DNA a câtorva figuri de primă mărime din două zone aparent distincte, servicii&oameni de afaceri, e cu dus şi întors. Întrebarea cheie nu este ce s-a întâmplat? Sau ce se ascunde aici? Ştim foarte bine că între lumea interlopă, cea politică, servicii speciale, administraţie şi afaceri – este o legătură a foarte strânsă în România de azi. În Bucureşti, ca şi în provincie. Nimic nou sub acest aspect. Încă un caz care confirmă ce ştie toată lumea cât de cât informată. Banii negri, traficul de influenţă, scurgerile de informaţii, „favorizarea infractorului“, dosare făcute pierdute, folosirea justiţiei ca măciucă împotriva adversarilor, toate sunt o realitate care macină de multă vreme instituţiile. Altă chestiune este: de ce acum? Şi de ce tocmai aceşti oameni sunt luaţi în colimator? Toată povestea se cunoaşte de mult. Cu terenuri, cu complicaţii la nivel înalt etc. DNA ştie cam totul despre felul în care se învârtesc banii în România, cine îi are, cine şi ce cumpără&vinde. La ordinul cui sunt scoase de la naftalină azi aceste dosare (Şerban, Popoviciu, Alecu etc.). A dat ordin Băsescu să fie pus în cătuşe spectaculos Puiu Popoviciu? Povestea cu „Doi şi un sfert“ e şi ea cusută cu aţă albă. Vrea să arate în al cincilea an Cotrocenii că „ţepele“ promise în campania pentru corupţi în 2004 există? Are nevoie candidatul Băsescu de o nouă temă? De ce? Ca să facă uitat scandalul legat de „Elena Băsescu pe listele PD-L pentru europarlamentare?“, să îi crească popularitatea? Aceste întrebări îşi au rostul numai dacă scenariul cu afacerea asta e o lovitură dată de Băsescu. Există şi scenariul 2. Adică avem de-a face cu o lovitură dată de adversarii lui Băsescu pentru a-l compromite. DNA&Daniel Morar s-ar fi emancipat de sub tutela prezidenţială la cererea Bruxellesului. Aici sunt interesaţi toţi cei care vor să nu fie reales. Băsescu, care părea la început favorizat, acum e perdant şi pare interesat să stingă scandalul. Dar nu ştim ce va apărea în zilele care vin.

DNA ştie, de asemenea, ce treabă fac serviciile pentru că dă la tot pasul de ele. Pentru că şi ele instrumentează toate aceste dosare&afaceri cu bani mulţi. Face parte din „grija“ lor pentru siguranţa naţională. „Doi şi un sfert“ cade lat în acest conflict cu alte servicii, şi mai puţin cu DNA. Sunt băgaţi în treabă aici şi câţiva politicieni tari, care învârtesc prin culise interese obscure. De fapt, nu prea obscure. Sunt interesele lor în urmărirea unor mari influenţe şi averi. De o săptămână suntem bombardaţi printr-o masivă operaţie de intoxicare cu mai mulţi actori. Aproape tot ce apare în mass-media ca informaţie e dubios. Câteva portavoce din fiecare tabără se agită să ne convingă de adevărul lor. Care nu e neapărat „adevărul adevărat“. Avem parte de mesaje, tăceri vinovate, minciuni cu duiu-mul. Asistăm la un conflict de proporţii declanşat mai întâi în umbră şi care a ieşit la suprafaţă. Motivul ar fi dublu: 1) raportul de ţară pe Justiţie care începe să se scrie acum la Bruxelles – aici avem două dosare: Năstase&Mitrea şi Codurile; şi 2) alegerile din 2009, europarlamentare şi, mai ales, prezidenţiale.

Cam în aceşti parametri se scurge acest scandal, care aparent nu are nici un sens. Numele grele ies la iveală, cel mai tare fiind cel al lui Băsescu, pomenit în declaraţii de cei interogaţi. A apărut şi fiica sa, Ioana, care are două spaţii, coincidenţă, fireşte, în cartierul construit de Popoviciu. Acesta este lăudat acum de Băsescu, care a negat, (prin purtătorul de cuvânt) că l-ar mai fi întâlnit de când e preşedinte, în ciuda relaţiei lor apropiate când era primar. Dacă afacerea nu se încheie, vor mai apărea şi alte nume. Cei vizaţi de DNA au început să spună ce ştiu. Văd la orizont totuşi o muşamalizare, cum avem de obicei. Părţile vor bate palma în culise şi totul se va aranja. Fiecare va avea ceva de câştigat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII