15 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiJoaca de-a ghicitul

Joaca de-a ghicitul

Anul 2008 se anunţă a fi plin de mari probleme, dar şi de mari succese pentru civilizaţia noastră, cel puţin, aşa ne spun specialiştii în analize economice, politice, militare, aceşti moderni ghicitori ai viitorului. Cum va fi anul 2008?

Revista The Futurist anunţă că procesul de globalizare va continua, iar dezvoltările tehnologice vor determina o prosperitate în creştere. Totuşi, prosperitatea mult promisă nu se va împărţi echitabil. Până în 2025 vor apărea aproximativ un miliard de milionari în dolari sau euro, milionari care vor trăi însă pe o planetă ai cărei locuitori vor fi afectaţi în proporţie de 75% de lipsa apei potabile, deci de condiţiile elementare ale unui trai civilizat. Dacă în timpul scurt rămas din primul deceniu al secolului XXI nu se vor pune bazele unui sistem global de raţionalizare a consumului de apă potabilă, dar şi de dezvoltare a tehnologiilor de desalinizare, la ritmul actual de consum, apa va deveni resursa naturală cea mai râvnită, aşa cum a fost petrolul în secolul XX.

Banca daneză Saxo ne avertizează că anul 2008 poate fi un an al dezastrelor economice. Avertismentul este cu atât mai serios cu cât previziunile pentru 2007 făcute de specialiştii băncii s-au dovedit corecte. Danezii ne spun că preţul barilului de petrol va atinge cifra de 175$, că economia Chinei va cunoaşte o recesiune de până la 40%, iar cea a SUA, de 25%. Rusia va fi oarecum apărată de o posibilă criză economică majoră datorită resurselor naturale pe care le deţine, însă preţurile la produsele de pe piaţa rusească vor creşte cu 10%.

Financial Times proroceşte despre victoria lui Hillary Clinton în alegerile prezidenţiale din SUA şi despre problemele grave cu care se va confrunta Nicolas Sarkozy în Franţa, în acţiunile sale privind reformarea legislaţiei muncii, a sistemului de învăţământ şi în detensionarea situaţiei din suburbiile extrem de sărace ale marilor oraşe franceze. În Rusia, Putin va deveni prim-ministru fără să fie afectat sau contestat în rolul său de „ţar“ modern al Imperiului Rus, după ce protejatul său Dmitri Mededev va fi ales preşedinte, iar partidul său – „Rusia Unită“- va câştiga o majoritate zdrobitoare în Duma de stat.

Astfel de lucruri spun oamenii despre 2008. Dorinţa noastră de a cunoaşte viitorul ne este în sânge, în minte, în suflet. Totuşi, dacă privim la imensitatea Universului unde Dumnezeu ne-a aşezat să ne trăim efemera existenţă, vom înţelege că această dorinţă este copilărească şi poate inutilă. Viaţa noastră ca indivizi şi civilizaţie este fragilă, oricând un rău o poate curma. Un rău venit din jurul nostru, un virus, o molimă, un asteroid din spaţiu, un cutremur, un potop sau un rău şi mai rău, răul venit de la noi înşine, nedreptatea crudă, crima, războiul…

Precaritatea fiinţei noastre şi imensitatea Universului ne îndeamnă la cumpătare şi la a căuta binele. Zadarnic vom cunoaşte viitorul dacă sufletul nostru va rămâne în beznă, iar răul ne va fi casă. Omenirea îşi doreşte cunoaşterea viitorului, dar sufletul propriu îi este întunecat şi necunoscut. Oricât de savant ar fi tonul previziunilor făcute de specialiştii planetei, oricât de încurajatoare sau de înfricoşătoare ar fi, puterea lor este limitată, folosul lor, prea mic. Să ne păstrăm sufletul senin şi să lăsăm viitorul mai mult în seama lui Dumnezeu căci „cele ce au fost mai înainte decât acelea, Tu le-ai făcut, dar şi pe cele de acum şi de mai târziu. Prezentul şi viitorul Tu le-ai ştiut, Doamne, şi cele ce s-au împlinit Tu le-ai gândit“. (Cartea Iuditei IX, 5).

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII