13.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Zdreanta


Consultarile de la Cotroceni au un scop tactic. De la „afacerea biletelul“, Basescu pierde continuu puncte. Orice sondaj arata acest lucru si el stie foarte bine asta. Alarmat, s-a grabit sa isi aduca la Cotroceni un consilier, pe Sebastian Lazaroiu, capabil sa faca ceva sa opreasca declinul. Problema presedintelui este sa nu se permanentizeze acest trend. Asta l-ar aduce cam la 25% la sfârsitul acestui an. Obscuritatea „afacerii biletelul“, acuzatiile de la nivel inalt de coruptie, implicarea eternei Elena Udrea, prea apropiata de presedinte ca sa nu dea de banuit, sunt un aspect. Altul este trezirea din pumni a lui Tariceanu, care refuza sa mai incaseze si a inceput sa dea replica, sa contraatace, sa vorbeasca ferm, ceea ce place electoratului. PNL si premierul sunt in crestere. PSD a reaparut in prim-plan, ca o alternativa la guvernare. Asadar totul a mers prost la Cotroceni dupa 1 ianuarie. Basescu este izolat pe plan politic, nu are simpatizanti in clasa politica. Continua sa fie temut din cauza controlului sau asupra justitiei si a serviciilor speciale. Are in stapânire dosare, multe si groase, cu care poate anihila pe oricine a fost amestecat in imbogatiri suspecte… Altfel spus, cam pe toata lumea. Basescu isi pastreaza totusi popularitatea, chiar daca ciuntita in raport cu cea de acum doi ani. Si-a atras si câtiva lideri ai societatii civile, care il sprijina (deocamdata) neconditionat, in ciuda populismului si autoritarismului sau.


Basescu este angajat intr-o cursa tare pentru a redeveni presedinte in 2009. Tot ce face este subordonat acestui scop. De unde obsesia lui pentru controlul serviciilor si justitiei si atacurile repetate impotriva presei. Aceasta pacatuieste, dupa parerea presedintelui, pentru ca ar face jocuri de putere, si asta din cauza ca este in mâna câtorva moguli etc. Când se afla in opozitie si il ajuta sa vina la putere, nu era tot asa?!… Ba da, dar atunci era aliata lui si avea voie. Acum, ca e presedinte si este privit rece de presa, „s-a vândut“! Reactia sa se explica prin aceea ca el s-a pozitionat de pe acum pentru cursa prezidentiala, când nu se stie pe cine va avea de infruntat, dar pe care sigur vrea sa o câstige. Cine nu e cu el e impotriva lui, crede Basescu, pentru ca il impiedica sa ia inca un mandat.


La Cotroceni consultarile au drept scop sa dreaga busuiocul. Dupa ce a reusit sa isi ridice in cap parlamentul, partidele, guvernul (cu exceptia PD), Basescu realizeaza pericolul in care se afla. Dupa ce a dispretuit capacitatea de reactie a celorlalti politicieni, dupa ce a ignorat avertismentele din presa si contraatacurile sporadice ale opozitiei, Basescu isi da acum seama ca lucrurile iau o intorsatura serioasa. Adversarii sai au mari sanse. Sigur, nu au cum sa reuseasca sa il suspende. Orice referendum pe aceasta tema se va sfârsi cu un esec. 1) pentru ca nu vin noua milioane de oameni la vot si 2) pentru ca nu vor vota impotriva lui 50% plus 1. Dar esecul de imagine este clar. Jupânul, stapânul, isi va arata inainte de vreme slabiciunile. Si cu cât tema ramâne mai mult pe prima pagina a jurnalelor, cu atât va fi mai rau pentru el. Basescu se poate vedea suspendat de voturile parlamentului pentru 30 de zile si asta nu e o gluma. El incearca saptamâna asta la Cotroceni sa joace ceea ce nu ii place, un rol de „arbitru“. Vrea sa faca uitata sintagma „presedinte jucator“. Cam târziu, pentru ca mi se pare ca rolul de arbitru al situatiei de criza (provocata chiar de Basescu) il joaca acum PSD si Mircea Geoana. Ce are el de oferit? Cam nimic, pentru ca toti politicienii stiu bine ca Basescu nu obisnuieste sa isi tina angajamentele. Se foloseste de unul si de altul. Apoi ii arunca peste bord ca pe o zdreanta. Maniera asta i-a adus succes pâna acum. Va amintiti azi de dosare? Nu e exclus. Cert este insa ca pentru prima data de când este presedinte nu mai are initiativa. Evenimentele nu mai sunt sub controlul sau.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII