11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiFara „Jos parlamentul“

Fara „Jos parlamentul“

Mi-a ramas in cap o scena de la mitingul de sustinere a Monicai Macovei. La un moment dat, cineva din multime a inceput sa strige: „Jos parlamentul, Jos parlamentul!“. Valul scandarii s-a intins rapid si multi au urmat vocea anonima: „Jos parlamentul, Jos parlamentul!“. Alina Mungiu Pippidi tocmai vorbea la microfon. A auzit scandarea si a spus: „Nu, nu! Nu «Jos parlamentul»! Noi nu avem nimic cu parlamentul. Noi vrem un parlament curat“. „Parlament curat, Parlament curat!“, au inceput oamenii sa strige.


Momentul este si relevant, si ingrijorator pentru criza politica actuala. Conflictul dintre presedinte si majoritatea parlamentara anti-Cotroceni a devenit unul constitutional. Si presedintele, si parlamentul doresc acum referendumuri si sciziunea dintre cele doua tabere se va accentua.


Problema este cu atât mai grava cu cât cele doua confruntari populare care se anunta au deja verdicte previzibile. Si, in amândoua, presedintele câstiga. Referendumul pentru vot uninominal va duce la votarea acestui principiu. Daca nu se va ajunge la referendum si parlamentul va vota o lege in acest sens, presedintele tot isi va putea asuma meritele, spunând: eu i-am fortat sa treaca la votul uninominal.


In cazul referendumului de suspendare, Curtea Constitutionala a decis ca demiterea va fi posibila cu majoritatea cetatenilor inscrisi pe listele de vot, nu cu majoritatea celor care se prezinta la vot. Practic, o asemenea majoritate este imposibil de atins. Dar chiar si fara decizia Curtii Constitutionale, debarcarea lui Basescu ar fi avut sanse mici de reusita, toate sondajele il arata instalat confortabil drept cel mai popular politician al momentului.


Parlamentul tocmai a decis sa creeze o comisie parlamentara pentru ancheta acuzelor aduse lui Basescu. Este o decizie cum nu se putea mai proasta. PSD ne-a tinut in suspans câteva saptamâni si a venit cu un document de suspendare. Ce ancheteaza comisia creata acum din moment ce documentul de suspendare este deja finalizat si facut public? Comisia l-a ales in fruntea sa pe Dan Voiculescu. Atât componentii comisiei, cât si presedintele ei s-au antepronuntat, fiind dintre cei care doresc suspendarea lui Traian Basescu. Atunci ce mai ancheteaza?


Prelungirea acestui scandal al suspendarii nu face decât sa-i dea apa la moara presedintelui. Se va prezenta ca victima a conjuratiei parlamentare, care nu doreste decât sa-l hartuiasca, fara a se hotari daca e cazul sau nu sa infrunte votul popular.


Riscul este ca sustinatorii sai sa condamne nu doar aceasta majoritate parlamentara, cât parlamentul ca institutie. Ceea ce ar fi o greseala fundamentala, ar insemna sa se arunce copilul odata cu apa din copaie. Democratie fara parlament nu se poate. Miza este nu „Jos parlamentul!“, ci „Un parlament curat!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS