17.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiCâstigurile temporare ale PSD

Câstigurile temporare ale PSD

Oricarui om cu inteligenta neafectata de clatinari ii este limpede ca din punct de vedere practic suspendarea lui Traian Basescu e nespus de dificila, daca nu chiar imposibila.


Si când spunem aceasta nu ne referim la mult invocatul referendum de catre femeile cu barba care vad in Traian Basescu masculul virtual ce le lipseste in realitate. Ne referim la dificultatile ivite atât din gasirea aliatilor in Parlament, pentru a se ajunge la referendum, cât si din convingerea electoratului ca un politician cu atâta popularitate trebuie sanctionat prin scoaterea de la Cotroceni.


Din acest punct de vedere, nu stim daca PSD are deja pregatita o strategie de dare inapoi la un moment dat, pentru a evita un esec spectaculos.


Daca PSD va avea intelepciunea unei solutii de a renunta fara a lasa impresia ca totul a fost o comedie, se poate considera un câstigator absolut in scandalul biletelelor:


1) Prin concentrarea atacului asupra lui Traian Basescu a reusit sa inlature suspiciunea ca e un partid la remorca presedintelui. Electoratul PSD, dar si electoratul altor partide dusmanite de Traian Basescu vor fi vazut in PSD un portdrapel al luptei impotriva Cotrocenilor. Si, odata dobândita aceasta imagine, PSD ar putea pretinde locul de principal partid de opozitie.


2) Actiunea in forta e prima dovada spectaculoasa, dupa congresul din aprilie 2005, de radicalitate a PSD. Mircea Geoana a fost mult timp tinta acuzatiilor si ironiilor de politician cu muschi de musetel. Scandalul biletelelor i-a dat ocazia de a arata ca are muschi de otel.


3) Scandalul biletelelor a pus PSD in fata eternei sale probleme. Aceea de a-si face auzita vocea in ciuda boicotului mediatic la care il supune presa cartelizata. Daca s-ar fi rezumat la o pozitie declarativa, PSD s-ar fi pierdut in harmalaia stârnita de scandal. Anuntând suspendarea si, mai ales, lasând impresia ca va merge pâna la capat, PSD a spart barajul mediatic.


Pe lânga acest principal efect, intrarea in joc a PSD a mai avut si câteva efecte colaterale:


a) A dat o mâna de ajutor nesperata PNL in confruntarea sa cu Traian Basescu.


b) A adâncit in opinia publica imaginea unei rupturi intre Traian Basescu si PD.


c) A dat o lovitura strasnica imaginii la care Traian Basescu a lucrat temeinic de la inceputul mandatului sau: cea de atotputernic al unei tari gata sa sarute decât sa muste mâna celui care o calareste.


Toate aceste efecte sunt insa temporare. Pentru a deveni definitive, PSD trebuie sa-si cumpaneasca extrem de grijuliu pasii din perioada urmatoare. Dar mai ales trebuie sa negocieze cu toate fortele politice din România de azi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS