24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăOpinii„Norocul“ alegatorului...

„Norocul“ alegatorului…

Priveam la CNN cum fratii nostri maghiari au dovedit lumii ca au ceva constiinta civica si ca tin la onoarea obrazului. Firesc, m-am intrebat aproape imediat de ce la românasii mei nu se petrec astfel de reactii. De ce nimeni nu a aruncat macar cu o pietricica in capul politicienilor nostri care prin stenograme sau alte cai uneori numai de ei stiute isi exprima de ani buni dispretul fata de alegatori si de normele societatii democratice.


Gândind eu la români si privind la furia civica a ungurilor care-si asediaza televiziunea si guvernul, cum faceam si noi la Revolutie, am avut o revelatie. Domnule, politicienii nostri nu sunt corect evaluati, minciunile lor, ipocrizia lor, tradarea permanenta de electorat si tara sunt mina de aur! Nenea Iancu scria cândva: „Trei parale bârfirea, doua minciuna, si nerozii… doua de-o para!“ Daca aplicam aceasta regula de cuantificare financiara a discursului politicianului român si gasim calea de a transforma in bani reali suma obtinuta, am avea sansa sa devenim un popor de milionari in euro.


Sa se fi gândit la chestia asta românii, sa fi trait ei cu speranta ca toate bârfele, minciunile si neroziile clasei politice românesti se vor contabiliza si in timp vor putea fi transformate in valuta forte? Asta sa fie cauza lipsei de implicare civica a votantilor români? In România noastra se pare ca functioneaza la vot doar regula „raului mai mic“. Ii votez „p’astia“ ca „ailalti“ au fost rai, sa scapam de ei odata! Ca si „astia“ ne vor da o teapa, e posibil, vom vedea… Asa ne-am târât destinul prin pustia unei democratii strâmbe si bolnave.


Vecinii unguri sunt de prea putin timp in Uniunea Europeana pentru a se spune ca simtul lor civic s-ar datora acestei apartenente. Cred ca este mai degraba vorba despre o anumita stare sufleteasca a poporului. Mândria românilor a fost distrusa de comunism, iar dupa 1989, renasterea ei a fost pervertita fie de discursuri nationaliste imbecile – cu strigatele lor isterice de genul „românii sunt poporul ales, dar evreii, ungurii, tiganii, masonii, marea conspiratie etc. nu-i lasa sa fie niste alesi!“, fie de grobianismul ciocoimii post-comuniste – miliardarii de carton, manelistii, baronii din partide, indivizii care ne sfideaza cu masinile lor inutil de luxoase, cu casele lor de neam prost care au zeci de camere prin care nu calca nimeni cu lunile, cu analfabetismul lor rânjit pe ecranele televizoarelor in cadrul unor emisiuni de divertisment facute parca pentru indobitocirea sigura a telespectatorilor.


Privim peste gardul maghiar si vedem ca a fi in Noua Europa nu inseamna nici disparitia ipocriziei, ticalosiei clasei politice si nici ca predomina solutiile pasnice la problemele societatii. La Noua Europa vom adera asa cum suntem in realitate, adica asa cum ne este sufletul si nu cum ne descriu ca am fi statisticile sau rapoartele inaintate catre UE. Reformele economice, politice, sociale pe care suntem obligati sa le infaptuim pentru a ne conforma cât de cât normelor de convietuire ale Uniunii Europene nu ne pot modifica imediat constitutia sufleteasca. Starea spirituala cu care românii se pregatesc sa adere la Uniune este un amestec incurcat de optimism nejustificat, de temeri fanteziste si de pesimism inghetat. Aceasta pentru ca nu am avut puterea sa ne privim in ochi, sa ne vedem boala lasata de comunism si sa acceptam leacul rau la gust, dar bun pentru vindecare, al reformei morale a societatii românesti.


Românul votant, in relatia sa sado-masochista cu românul politician, se alege deocamdata cu „norocul“ caragialesc: „Trei parale bârfirea, doua minciuna, si nerozii… doua de-o para!“ si spera la fiecare noi alegeri ca va face bani din toate astea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII