17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiAr trebui un cântec incapator

Ar trebui un cântec incapator

Miercuri, 7 iunie, in sala de protocol a redactiei Gazetei de Sud, in fata unor personalitati ale vietii culturale craiovene si a unor distinsi oaspeti, dintre care amintim pe Mircea Mihaies, Adriana Babeti, Ioan T. Morar, s-a consumat un mariaj ieseano-craiovean. „Suplimentul de cultura“, realizat de editura Polirom si de GdS, si care se distribuie gratuit cititorilor in fiecare sâmbata, va cuprinde in curând si contributii ale intelectualilor olteni.


Convingerea noastra ferma este ca exista suficienti creatori care pot sta cu cinste in „Supliment“ alaturi de actualii colaboratori, a caror valoare a conferit acestui supliment un prestigiu consacrat si o apreciere deosebita din partea cititorilor. De altfel, Craiova are un trecut cultural cu care se poate mândri; in perioada interbelica, alaturi de Iasi, era considerata ca unul din orasele din Vechiul Regat cu o viata culturala extrem de bogata. De la primul ziar, „Stindardu liber, diariu politicu, literaru si comercialu“, aparut in 1868, si pâna azi au aparut in Craiova aproape 1.000 de ziare. Revista „Mozaicul“ a aparut pe la 1877 si si-a reluat in zilele noastre aparitia, iar revista „Ramuri“ si-a serbat de curând centenarul.


In conceptia noastra, „Suplimentul de cultura“ nu se doreste a fi un concurent al valoroaselor reviste de cultura care apar in Craiova sau in alte orase ale Olteniei, ci doar un instrument in ceea ce ar trebui sa fie marea orchestra a culturii oltene. Dorim sa oferim cititorilor nostri si „altceva“ decât cancanuri sau vesnicele certuri politice. Intotdeauna este loc si nevoie de „altceva“, de un „joc secund“. Si cât de actuale par astazi versurile lui Ion Barbu: „Ar trebui un cântec incapator precum / Fosnirea matasoasa a marilor cu sare“. Chiar daca vom aborda si probleme politice, o vom face cu decenta, la nivel de idei si principii, si plecând de la realitati concrete si nu virtuale.


Evident, vor fi unii care vor spune ca la ce bun (inca) un ziar de cultura intr-o tara cu atâtia oameni necajiti, care sunt obligati sa duca o viata urâta. Tocmai acestor oameni dorim sa le aratam ca exista si lucruri frumoase, desi viata nu le ofera ocazii sa le remarce. Asa cum primarul nostru incearca sa infrumuseteze Craiova pe dinafara, noi vom incerca s-o infrumusetam pe dinauntru; si sunt sigur ca vom reusi. Cel putin partial.


Am contactat o serie de distinse personalitati craiovene sa ne sprijine in aceasta actiune. Cu amabilitatea caracteristica valorilor autentice, toti cei solicitati de mine (pâna acum) au acceptat invitatia. Este vorba de Ovidiu Ghidirmic, Nicolae Panea, Gabriel Cosoveanu, George Popescu, Ioana Dinulescu, Ion Militaru, Emil Boroghina, Nicolae Coande. Le multumesc, cu recunostinta si cu multa dragoste.


As dori in incheiere sa precizez ca „Suplimentul de cultura“, in spatiul care ne va reveni, nu va fi o revista exclusivista, ci va fi gata sa publice orice contributie de calitate a tuturor celor care cred ca au ceva interesant de spus. Vom reveni in curând cu precizarile de ordin tehnic.


In speranta ca initiativa noastra va fi primita cu interes de unii cititori, va salut cu multa consideratie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII