10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiStau cam prost cu logica

Stau cam prost cu logica

Dar parca numai cu logica. Acu, sa nu credeti ca prin „logica“ am inteles „bani“; ar fi lipsit de orice logica. Chiar, cu adevarat, sint multe lucruri a caror logica n-o inteleg. Probabil ca sufar de strip-tease la nivel inalt (cerebral).


De pilda, nu pricep de ce niste adevarate tragedii nationale trebuie folosite in scopuri politice. De pilda, actuala conducere acuza pe precedenta ca, in timpul ei, s-au deturnat sume importante de bani de la lucrari de hidroamelioratii in buzunarele unor apropiati ai PSD-ului, iar banii ramasi au fost alocati, fara licitatie, unor firme legate de acest partid, una dintre ele fiind condusa de sotia unui ministru de pe vremea aceea. Aceste afirmatii sint nelogice. Caci, daca un demnitar PSD ar fi avut ocazia sa deturneze o parte dintr-o suma, el ar fi deturnat intreaga suma si n-ar fi acordat preferential si fara licitatie unele contracte, ci pe toate. Amenajari hidrotehnice s-au mai facut; daca ele n-au rezistat e vina lui Basescu; fiindca a cistigat alegerile. Noua putere si-a recunoscut partial incapacitatea in aceasta situatie, punind ca sef al Apelor un fost contabil. Numire foarte adecvata in situatia de fata deoarece cunostintele lui in domeniu sint apa de ploaie. Una peste alta, cupiditatea unora si nepriceperea altora au determinat nenorocirea asta in care atitia oameni nevinovati si-au vazut spulberat avutul strins intr-o viata intreaga, cu truda, prin munca aspra. Si nenorocirea asta a venit tocmai cind incercam sa sarbatorim iesirea la pensie, evident la cererea sa, a lui Iliescu. Poate tocmai de aceea. In loc sa scoata din biserici Sfinte Moaste ca sa opreasca ploile, mai bine-l plimbau pe Iliescu prin locurile innourate. Fiindca (fara virgula) „Cind Iliescu apare / Si soarele rasare“. Tot ilogica mi se pare propunerea lui Tariceanu de a construi hoteluri pentru sinistrati. Numai Basescu, mergind la fata locului prin ploaie fara mesa, si-a dat seama pe propria-i chelie ce inseamna sa te ploua.


Drama disperata a ziaristilor rapiti in Irak, dupa ce a fost utilizata ca generatoare de scenarii si articole demne de o telenovela, este utilizata acum in scopuri politice. Astfel, unul dintre coautorii deciziei de trimitere a trupelor acum cere retragerea lor… Unde e logica? Unii au cautat sa justifice actiunea rapitorilor prin dorinta de libertate a poporului irakian. (Iar „poporul“ invocat adesea sa ateste actiuni care n-au nici o justificare). Dar poporul irakian a avut ocazia sa faca un mare pas spre libertate prin recentele alegeri, care s-au bucurat de o participare suficienta ca sa ateste ca decizia luata in alegeri este decizia poporului. Personajul amintit, avansat intre timp din functia de prostanac in cea de presedinte de partid, a afirmat recent ca stie din surse sigure ca rapitorii cer bani pentru eliberarea ostaticilor; intr-adevar, a fost o actiune motivata de patriotism; logic, nu? Afirmatia aceasta redeschide discutiile privind legatura dintre rapire si unii conducatori ai unui anumit partid. Aceasta afirmatie pare absurda si fantezista la prima vedere; dar daca e facuta de seful cel mare poate sa devina logica. Surpriza insa; cel care a facut aceasta declaratie, declara acum ca n-a fost declaratie ci o supozitie logica. Curat logica, coane Fanica.


Dincolo de aceste lucraturi urite, ziaristii ramin in captivitate. Chiar daca am apela la relatia dintre interesul personal si cel general, nu putem impiedica pe multi sa intrebe: „Ce cauta trupele române in Irak?“ Azi, cind scriu aceste rinduri, este Ziua Victoriei. Mi-amintesc de cimitirul eroilor straini care si-au pierdut viata luptind pentru România; francezi, englezi, americani… Ce cautau astia in Irak? Pardon, in România.


Cind am aflat ca parlamentarii români nu vor mai fi primiti anul acesta ca observatori in Parlamentul European, mi-am spus ca nu e logic. Dar cind am vazut pe lista pe Hrebenciuc si Ristea Priboi, am zis ca este logic. La fel, cind am vazut un WC ecologic situat in fata prefecturii, mi-am zis ca nu e logic. Dar poate ca este, cine stie?


Citesc intr-un ziar central un atac dur la adresa reformei justitiei propusa de ministrul de resort, atac la care s-au raliat majoritatea celor din justitie. Faptul ca Uniunea Europeana a cerut aceasta reforma, justitia fiind o piatra extrem de grea la gitul aderarii, n-a avut nici un fel de efect.


„Sa nu vina astia sa ne dea lectii“.


[Parasind sfera justitiei, unii demnitari si oameni politici sint mai vehementi; „Sa nu vina astia sa ne invete cum sa furam. Ii putem invata noi pe ei“. In acelasi ziar aflam ca la Galati, dupa moartea procurorului Panait, dosarul cuprinzind peste 600 de decizii definitive care n-au fost executate a disparut. Si mai sint atitea orase in tara. Mai aflam in continuare ca la Piatra Neamt, fratii Craciun au usurat o banca de ceva miliarde bune, sprijiniti de unii politisti, oameni politici, procurori. Tot de aici aflam ca crima organizata din România finanteaza terorismul mondial. E logic, nu? Astfel ii platim pe rapitorii ziaristilor nostri. Mai aflam din ziarele de azi ca pentru repararea Palatului de Justitie s-au cheltuit cu mult mai putini euro decit apar in acte. Toate aceste fapte, devenite publice, te fac sa te intrebi; e logic sa se faca o reforma a justitiei? Mai ales ca sub precedenta guvernare justitia si-a intarit independenta. Lucru atestat si de stenograme („Dau un telefon la Curtea de Conturi sa nu-i mai siciie pe ai nostri“, „Sa mai scoatem citeva dosare ale opozitiei“)]. Logic, o astfel de independenta dobindita cu truda trebuie aparata, nu reformata.


Nu stiu de ce mi-am amintit tocmai acum ca cea mai scurta strada din Craiova este strada Dreptatii. Incepe din fata Universitatii (fost Palat al Justitiei) si se opreste obosita dupa citeva zeci de metri.


Logic vorbind, n-ar exista motive atit de puternice ca sa justifice pesimismul meu. Cred ca se datoreaza medicului care m-a consultat de curind. I-am spus ca ma simt prost si el mi-a spus ca asa este. Medicamente pentru prostie nu exista; desi e vorba de o boala extrem de grava si molipsitoare. M-am dus totusi la farmacie, unde am aflat ca nu sint bani pentru compensate. Farmacistul mi-a confirmat ca prostia nu se vindeca, dar poate fi compensata prin functii inalte in partide sau administratie. Privitor la lipsa de fonduri, mi-am amintit ca guvernarea precedenta a cheltuit peste un purcoi de euroi pentru cumpararea afectiunii unor ziare sau posturi de televiziune. Logic gindind, a fost o actiune normala si necesara. Ca doar n-o sa fi dat atita banet pentru acoperirea compensatelor.


Aflu acum de la televizor ca podul de la Cornu a fost distrus de un piriias ce trecea pe sub el. Logic vorbind, nu-ti vine sa gindesti ca asta a fost un semn? Dupa acest eveniment, ar putea oare cineva intra la apa?


Ma intreb in final: este logic ca in România cineva sa gindeasca si sa actioneze logic? In orice caz, eu nu sint dintre aceia. Lucru dovedit de articolul pe care tocmai l-ati suportat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII