10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

TRIUNGHIURI

Pastele, inundatiile, criza ostaticilor au pus in umbra marea surpriza de la congresul PSD. Iliescu, cum necum, a pierdut. El nu a cazut, cum s-a spus, pentru ca pur si simplu nu era presedintele PSD la data congresului. Iliescu a incercat dupa ce a parasit Cotrocenii sa revina la conducerea PSD. In 2001, la precedentul congres, a lasat partidul pe mina lui Nastase. In 1997 facuse acelasi lucru. Atunci pierduse alegerile prezidentiale si a revenit la conducerea partidului pe care il fondase in 1992, dupa ruptura cu Roman. In 2005, el a revenit cu ideea ca poate reforma partidul si ca el singur poate asigura unitatea partidului. Asta suna si ca o amenintare. In caz ca nu va fi ales presedinte PSD, partidul se va scinda. Sub acest stindard s-a plimbat prin filiale, incercind sa convinga cadrele, membrii de virf locali, ca revenirea lui poate asigura inca un parcurs victorios, care sa aduca in 2008 revenirea la putere. Jucaria nu a mai functionat, cam o treime dintre delegati s-au lasat convinsi. Retetele vechi, au considerat celelalte doua treimi, nu mai sint valabile. In orizontul intrarii României in UE, generatia mijlocie a dorit sa se asigure ca mai are o sansa. Cu Iliescu care in 2008 va avea o virsta incompatibila cu o viata politica activa si care ar fi votat numai de tarani, saraci si batrini, PSD nu mergea spre nimic sigur. Iliescu a ignorat acest factor. Electoratul lui s-a micsorat treptat pina a devenit o minoritate. Societatea româneasca s-a transformat mult in ultimii 15 ani si schimbarea se va accelera si mai mult. Iliescu reprezinta anii ’90 ai secolului trecut, nicidecum anii 2000. Acest lucru nu l-a spus electoratul românesc, caruia PSD i l-a oferit spre alegere pe ex-premierul si presedinte al partidului, Nastase. Nu. Chiar congresul PSD a inteles ca impreuna cu Iliescu nu are viitor sau ca oricum viitorul e extrem de problematic. A decis sa aduca la virf o garnitura mai tinara. Sa nu mai mizeze inca o data pe Iliescu.


Alta surpriza a fost ca Nastase s-a salvat. El era condamnat sa dispara pentru ca fusese infrint in alegerile prezidentiale de Basescu si, prin inabilitatea sa, a trimis apoi PSD in opozitie. Congresul a decis ca rasturnarea si a lui Nastase, si a lui Iliescu in acelasi timp e prea mult si nici nu poate sa o faca. Iliescu a achitat nota de plata, s-a trezit peste noapte tap ispasitor. Cine ar fi crezut? El a fost sacrificat de o coalitie formata din Nastase, Rus si Mitrea. Rus e fost inaintemergatorul contestatiei. O alianta intre Iliescu, Dan Ioan Popescu si Mitrea s-a format in ianuarie. Ea urmarea anihilarea lui Nastase si asigurarea victoriei lui Iliescu. Coalitia insa s-a destramat. Nastase a mers de la inceput la doua capete, a tesut combinatii cu ambele tabere, ca sa se salveze. Triunghiul Iliescu&Popescu&Mitrea s-a destramat chiar in noaptea dinaintea congresului. O alta coalitie s-a format, care i-a sacrificat pe Iliescu si Dan Ioan Popescu. Ultimul venit in tabara victorioasa, Mitrea, a dat voturile din sud pentru postul de secretar general al PSD, pe care era amenintat sa il piarda. Rus a dat la schimb voturile filialelor din Ardeal pentru postul de vicepresedinte. Dar mai ales pentru eliminarea lui Iliescu, pe care il contestase in ultimele luni vehement, amenintind chiar ca va pleca din partid, daca „tataie“ devine seful PSD. In aceasta intelegere, Moldova si Bucurestiul au pierdut tot. Pe linga Iliescu si Dan Ioan Popescu, au fost sacrificati Talpes, Hrebenciuc etc., personaje puternice din partid.


Omul impins inainte de triunghiul Nastase&Rus&Mitrea a fost Mircea Geoana, singurul contracandidat cu sanse in fata lui Iliescu. Alegerea a fost corecta. El a adunat 2/3 din voturile congresului. Ce se va intimpla de acum incolo in PSD e interesant de urmarit. Desi a fost ales presedinte la congres, Geoana trebuie sa isi asigure puterea reala. Acum, facut sandvis intre Nastase si Mitrea, nu o are.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS