14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiComplexul Capitalei

Complexul Capitalei

Cel mai important partid din România, daca-l judecam cantitativ, nu calitativ, adica actualul PSD, a fost si a ramas un partid provincial. De cincisprezece ani, cu toate eforturile pe care le-a depus si cu toate cheltuielile facute, mari desigur, el n-a izbutit sa intre, cu acte in regula, in Capitala. S-a strecurat uneori pe la primarii de sector, dar de câte ori a incercat sa puna piciorul in centru, vizavi de Cismigiu, la Primaria generala a Bucurestiului, a esuat lamentabil. Si nu, neaparat, din pricina unor adversari redutabili, greu de batut. Dintre primarii pe care i-a avut Bucurestiul dupa ’89, doar Basescu a ramas in amintirea bucurestenilor. Ceilalti (Halaicu, Ciorbea, Lis) figureaza la „si altii“. Deci, cea care a contat a fost antipatia majoritatii bucurestenilor fata de PSD, indiferent de numele pe care l-a purtat (FSN, FDSN sau PDSR).


Din câte tin minte, prima incercare de a obtine „buletin politic de Bucuresti“ l-a scos in fata pe revolutionarul fesenist Cazimir Ionescu. Esec! Si era intr-o vreme când FSN domina copios viata politica, Opozitia fiind, mai degraba, simbolica, decorativa. Apoi, (de data aceasta sub numele de PDSR) a incercat sa ajunga la Primaria generala cu o vedeta din sport, tenismenul Ilie Nastase. Din nou esec. La scrutinele urmatoare PSD a mizat (de doua ori) pe un medic cunoscut, doctorul Sorin Oprescu, si, ulterior, pe ministrul de Externe din guvernul Nastase, Mircea Geoana. Inutil. Infrângerile au continuat. Si, cum se stie, nici cu controversatul primar al sectorului V, Vanghelie, n-a avut mai mult noroc. Candidatul „portocaliu“, Videanu, a câstigat din primul tur.


Nu-mi dau seama ce explicatii e dispus PSD sa dea acestor repetate si usturatoare esecuri care au devenit, deja, o traditie. E posibil ca vina sa fie aruncata pe seama unor strategii electorale neinspirate. Sau pe orientarea „de dreapta“ a bucurestenilor. Ceea ce, in ambele cazuri, ar fi o eroare. Mai intâi, fiindca strategiile electorale n-au contat. Sau, oricum, n-au contat mai mult ale Opozitiei. Apoi, fiindca bucurestenii nu sunt, cum crede PSD, „de dreapta“. Daca ar fi existat in România post-decembrista un autentic partid de stânga, cred ca multi bucuresteni, intre care ma numar si eu, l-ar fi votat. In fapt, la toate alegerile pentru Primaria Capitalei, majoritatea bucurestenilor a votat negativ.


Si nu numai la alegerile locale! Cum bine ne amintim, la ultimele alegeri prezidentiale, voturile din provincie l-ar fi trimis la Cotroceni pe Adrian Nastase. Iar cu Adrian Nastase la Cotroceni, PSD ar fi ramas la guvernare. Avem azi un guvern „semiportocaliu“ pentru ca la Cotroceni a venit Traian Basescu, nu Adrian Nastase. Iar Traian Basescu a ajuns la Cotroceni datorita faptului ca Bucurestiul a votat, masiv, altfel decât provincia.


Iata de ce cred ca PSD ar trebui sa ia in serios complexul de care sufera si pe care l-am numit „complexul Capitalei“. Fiindca acest complex n-are cauze strict locale. El nu e o problema doar a organizatiei de Bucuresti. E o problema a intregului PSD. Nu de psihologi, care sa analizeze un ipotetic „specific“ al modului cum se gândeste pe malurile Dâmbovitei, sau de experti, care sa-i ofere solutii strategice noi de seductie, are nevoie PSD, cred eu, ci de un raspuns onest, lucid, la aceste doua intrebari: 1) Sunt bucurestenii majoritar de dreapta? 2) Si daca nu sunt majoritar de dreapta, de ce voteaza constant impotriva PSD?


Daca si-ar da un raspuns onest la aceste intrebari, PSD ar trebui sa consimta ca, de fapt, in plan ideologic, e un partid impostor. Se pretinde a fi de stânga, social-democrat, dar, in realitate, misuna de oligarhi. Face caz de grija pentru cei aflati in mizerie, in vreme ce, inlauntrul sau, „capitalismul de cumetrie“, cum l-a botezat Ion Iliescu, a produs baroni locali, capatuiti sinistri, gen Iacobov, aflat acum in arest, si profitori suspecti, gen sirianul Omar Hayssam, ajuns si el in arest. Nu antipatia bucurestenilor e problema pe care ar trebui s-o rezolve PSD, ci putregaiul dinlauntrul sau. Dar, pe masura ce vad cum se desfasoara preparativele pentru congresul PSD, sunt din ce in ce mai convins ca viitorul acestui partid se afla in trecut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU