22 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăOpiniiCe deosebire este intre un elefant?

Ce deosebire este intre un elefant?

Va rog sa nu priviti poza ce insoteste articolul; le-am spus s-o schimbe, caci le va diminua tirajul.


Imaginati-va ca in locul mutrei aceleia oribile se afla fotografia duduii aceleia aerodinamice de la televizor, care pune fel de fel de intrebari ale caror raspunsuri sint rasplatite baneste. Da, da, fatuca aceea aerodinamica cu plaminii dezvoltati ca niste tampoane de locomotiva (fabricata, evident, la Craiova) si care zvirle cu milioanele-n sus de te apuca toti dracii. „Ginditi-va, ca nu e greu. Care e diferenta intre un elefant? Dati telefon la 99… si spuneti-ne raspunsul. Toti banii vor fi ai dumneavoastra. Nuuuu, nu asta e raspunsul. Raspunsul corect era «pe cind elefantul are trompa»“.


Plecind de la acest banc timpit putem dezvolta un joc; putem da numai un termen al unei comparatii, urmind ca dumneavoastra sa gasiti celalalt termen si sa argumentati raspunsul. In exemplul de mai sus, oricare ar fi elementul de comparat cu elefantul, diferenta va fi ca elefantul are trompa. Sa incepem deci.


Ce deosebire este intre un presedinte? Pai, presedintele, fiind primul om in stat, trebuie sa-si controleze fiecare gest si cuvint. Mi-l pot imagina pe capitanul Basescu pe puntea de comanda, sfidind uraganele, cu pletele spulberate de furtuna, cu privirea dreapta, indreptata spre inainte. Mi-l pot imagina pe presedintele Basescu infruntind piratii coruptiei. Dar nu mi-l pot imagina cu doua sacose in mina, infruntind privirile curioase ale trecatorilor. Chiar daca in sacose erau lucruri de mare valoare (stiu eu, izmene murdare sau prezervative fluorescente), putea trimite niste functionari sa le ia. Caci nici iarna nu-i ca vara si nici nava precum Cotrocenii. Sa nu uite domnul Basescu ca are o datorie morala fata de cei care l-au votat; care au mai fost o data inselati in sperantele lor. Domnul Basescu sa nu se mai plinga de prea multa iubire; iubirea e cel mai efemer dintre toate sentimentele omenesti. Si apoi, exceptind familia, cunosc putini oameni care manifesta sentimente durabile si consistente de dragoste fata de dinsul. Pot enumera doar pe Iliescu, Nastase, Vadim Tudor; altii imi scapa. In concluzie, deosebirea intre presedinte si oricare dintre noi este aceea ca dinsul trebuie sa aiba un comportament cit mai putin supus criticilor si interpretarilor.


Ce deosebire este intre Basescu? Aici raspunsul e simplu si la indemina oricui: „pe cind Nastase are mai multe case“. Sa fie clar; daca Basescu a gresit, sa fie sanctionat in conformitate cu legea. Nimeni nu e mai presus de lege si nimeni nu are dreptul s-o calce. De aceea salut cu multa consideratie initiativa domnului Iorgovan de a atentiona Parchetul; mai ales ca Basescu, dind dovada de o inconstienta totala, s-a oprit si la un apartament aflat intr-o stare avansata de degradare. Cu totii cunoastem si apreciem probitatea morala si profesionala a senatorului Iorgovan. Este cunoscut faptul ca, desi era si parlamentar si avocat pledant, niciodata n-a aparat un inculpat acuzat ca a adus prejudicii statului. De aceea consideram ca aceasta actiune a domnului Iorgovan este doar un inceput. Fara indoiala, dinsul va sesiza procuratura si despre cazul unui alt inalt demnitar care are mult mai multe case si care a uitat sa inapoieze locuinta de protocol primita. Sau despre faptul ca nu s-a pus sechestru asigurator pe averea detinuta in tara de Mona de Freitas, care a pagubit statul cu sume enorme, si pentru care nu s-au facut nici macar demersuri de extradare. Ceea ce a avut drept consecinta compromiterea unui inalt demnitar român care a cumparat in strada Zambaccian un teren de la mama Monei de Freitas. Va sesiza Parchetul si despre terenuri ale armatei cedate prin favoritism unor actuali multimilionari. Si despre cum s-au dat paminturile la Snagov sau Baneasa. Avem incredere deplina in domnul Iorgovan.


Ce deosebire este intre epidemia de gripa? Aici raspunsul e mai greu. Termenul al doilea al comparatiei era „si epidemia declansata in rindul unor functionari superiori din politie“. Raspunsul este simplu; gripa loveste oameni nevinovati. Acum intelegeti de ce l-a acuzat Nastase pe Basescu ca vrea sa influenteze politia? Ii era teama ca o va influenta in bine. Ceea ce s-a si intimplat.


(Continuare in numarul de simbata)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU